9+ ползи от руколата, поради които тя трябва да бъде включена във вашето меню

Руколата, въпреки че е добре познат продукт, мнозина все още я подминават в магазина. Тя е просто вълшебна ,и сега ще се убедите в това.

История на рукола

Руколата има дълга история – използвана е в много кухни и дори е споменат в Библията, както и в няколко религиозни еврейски текстове, датирани от 1-5 века от нашата ера. Древните египтяни и римляни я считали за естествен афродизиак. Преди хиляди години римляните откриват, че тези, които ядат рукола по-често имат по-добро здраве и повече сексуална енергия. Може би защото тя помага за подобряване на кръвообращението, блокира токсичните ефекти на околната среда, което може да намали либидото и повишава енергийното ниво на цялото тяло.

Укрепва имунната система

Руколата е за тези, които страдат от чести настинки и инфекциозни заболявания. Благодарение на хранителните вещества в състава й, при редовна употреба, това растение е в състояние да засили имунната защита на организма и способността му да се съпротивлява на инфекции.

Насища с витамини и минерали

Съставът на руколата включва много полезни за организма вещества: витамини Е, групи В, С, А (бета – каротин), К (100 г дневна нужда), както и цинк, магнезий, селен, натрий, мед, фосфор и др. манган и желязо.

Рукола за отслабване

Подобно на други листни зеленчуци, руколата, като питателна и нискокалорична храна, е много полезна за отслабване и поддържане на здравословно тегло. Калорийното й съдържание на 100 г е само 25 ккал – и това наистина е суперхрана за отслабване. На ден можете да изядете поне 10 порции рукола и да не се притеснявате от наднормено тегло. Листата й съдържат диетични фибри, които помагат да запълнят стомаха и да не преяждате.

Детоксикация

Руколата перфектно почиства организма от вредни метаболитни продукти, премахва токсините, шлаките и дори солите на тежките метали.

Подобрява храносмилането

Подобно на другите листни зелени зеленчуци, руколата е алкална храна, която помага да се възстанови оптималното ниво на pH в организма. Той е важен за храносмилателното здраве. Редовната консумация на листни зеленчуци е един от начините за предотвратяване на запек и подобряване на здравето на чревната лигавица, дебелото черво и други храносмилателни органи.

Рукола за красота

Нейните полезни вещества се считат за ефективно средство за предотвратяване или лечение на кожни заболявания. От нея може да направите специална тинктура от масло, която помога да се отървете от кожни обриви. Също така, честата употреба на сурови листа от рукола в храната може да предпази кожата от ултравиолетово увреждане и да забави процеса на стареене – всичко е въпрос на антиоксиданти, които се борят с клетъчната пролиферация и помагат на кожата да възвърне еластичността и свежестта.

Рукола по време на бременност

Тъй като това растение е много богато на фолиева киселина, се препоръчва да се включи в диетата за бременни жени. Руколата е важна за нервната система, укрепва имунитета на самата жена, като по този начин предотвратява развитието на патологии в плода, а също така увеличава производството на кърма.

За зрение

Рукола – източник на бета-каротин, лутеин, зеаксантин, които са важни за здравето на очите. Следователно тя е полезна и за зрителните органи.

От стрес

Укрепвайки обвивката на нервните влакна, руколата подобрява функционирането на нервната система. Ако ядете това растение редовно, тогава можете да забележите, че нивото на стрес ще стане по-малко – ще бъдете по-малко натоварени и може би дори ще се отървете от депресията.