6 храни богати на витамин D

Витамин D е един от най-важните и полезни за нашата красота и здраве.

Това е мастноразтворим витамин, който не позволява излишните мазнини да се отлагат под кожата или в кръвоносните съдове. Поддържа нормални хормонални нива, помага за натрупването на калций за укрепване на костите, ноктите и зъбите. Той укрепва имунната система и предотвратява развитието на някои видове злокачествени тумори. Витамин D директно влияе върху производството на хормона на радостта – серотонин.

В същото време липсата на витамин D ни прави летаргични, уязвими към фрактури и сърдечно-съдови заболявания. И също – до депресии.

Производството на този витамин се стимулира от слънцето. Ето защо нивото на депресия в северните страни е толкова високо и за много от тях дори лекарите предписват солариум.

Но не винаги солариумът и слънцето е най-здравословният изход. За щастие витамин D се намира и в храните.

Риба тон

Този високо-белтъчен, ниско съдържание на мазнини продукт съдържа половината от дневното количество витамин. В същото време рибата тон е не само витамин, но и много диетична храна, основната риба на масата на всеки спортист.

Хайвер

Добрата новина е, че хайверът може да се яде не за лукс, а и за профилактика на болести. В крайна сметка една супена лъжица червен хайвер съдържа 0,020 mg витамин D, но, разбира се, можете да ядете и няколко супени лъжици на ден, за да достигнете нужната норма .

Сьомга

100 грама от тази риба съдържа почти дневната норма на витамин D, а мазнините й са наситени с Омега-3 киселини, които са отговорни за красотата, имунитета и хармонията.

Телешки черен дроб

Отличен източник на витамин D, който не се губи при топлинна обработка, както и витамин А, желязо и протеини.

Яйца

Обикновените кокоши яйца съдържат шокова доза витамин D. Казват, че те натрупват холестерол в съдовете, но това не е така, защото витаминът, който се съдържа в тях, помага за разграждането на холестерола.

Гъби Шийтаке

Тези гъби не са напразно използвани в ориенталската медицина, защото 100 грама от продукта съдържа почти дневна норма на витамин D, в допълнение, те повишават имунитета и повишават съдовата проходимост, нормализират кръвното налягане.