6 лесни начина да се предпазите от коронавирус

Светът е в паника, причината е за избухването на епидемията от китайския коронавирус, която причинява нов тип пневмония. Заболяването достигна международен мащаб, на 3 март бе обявено появата на втори щам на вируса, така че въпросът как да се предпазите от грипа стана основна тема на 2020 година.

Не можахме да останем настрана и подготвихме материал, в който разказахме как да се предпазим от коронавируса: какво представлява коронавирусът и защо се нарича така, от какво умира вирусът, основните симптоми на заболяването, превантивни мерки, как да се предпазим от остри респираторни вирусни инфекции и грип.

Коронавирусът е открит за първи път през 1965 г. при пациент с остри респираторни вирусни инфекции. Вирусът е заобиколен от шипове, наподобяващи корона. Благодарение на короноидните процеси вирусът навлиза в клетката. Спинелите имитират молекула, на която клетката реагира и се натъпква в нея, причинявайки инфекция. След възстановяване антителата се откриват в пациента, но проучванията показват, че те не предпазват от реинфекция, тъй като вирусът постоянно мутира.

Има 40 вида коронавируси, които заемат 12% дял сред годишните огнища на SARS, но 3 масивни сезонни вълни са достигнали глобални размери: SARS през 2002 г., Близкия изток респираторен синдром през 2015 г. и нов тип огнище на пневмония, започнал през декември 2019 г.

От какво се страхува коронавирусът?

Опасността от вируса в неговата корона, състояща се от S-протеини. Човешката клетка възприема този протеин като полезно вещество и сам се стреми да се присъедини към него. Коронният S-протеин лесно се денатурира, тоест се разрушава при свободен достъп на кислород и излагане на температури. Коронавирусът умира от излагане на сравнително високи температури, достатъчни са 10 минути излагане на температура от около 56 градуса.

По-високите температури ще унищожат вируса още по-бързо. Вирусът се унищожава при контакт с алкохол или хлорхексидини, под въздействието на ултравиолетовото лъчение. Капките аерозол, освободени по време на кашлица или кихане, поддържат жизнеспособността на коронавирус до 8–9 часа. При благоприятни условия вирусът ще оцелее не повече от 48 часа.

Основните симптоми на заболяването

При децата коронавирусите причиняват бронхит и пневмония. Възрастните често получават гастроентерит, настинки и ТОРС. СЗО определя основните признаци на заболяването: Тъй като вирусът причинява пневмония, той незабавно засяга долните дихателни пътища, появява се повишена температура, кашлица, треска, силна слабост и задух. Често диарията и конюнктивитът се присъединяват към симптоми на инфекция. Инкубационният период на заболяването е от 1 до 14 дни, въпреки че няма симптоми на заболяването, човекът е заразен и представлява опасност за околните. Честите симптоми на настинка – болки в гърлото, хрема, миалгия, не са причини за паника, най-вероятно това е обикновена настинка.

Как да се предпазите от настинка и грип?

Страхът от коронавирус се основава на възможността за реинфекция, антителата, произведени от организма срещу вируса, не дават имунитет и не предпазват от реинфекция. В света са регистрирани повече от 4 000 смъртни случая с над 114 000 случаи на инфекция. Какво може да направим, за да се предпази от инфекцията?

Да се ваксинираме против грип

Здравните заведения ежегодно се борят с ралзични грипове. Учените изследват грипните вируси и редовно актуализират състава на ваксината. Преди всеки сезон е препоръчително да се ваксинира и защити тялото от вид инфекция, която е често срещана тази година. Да, вирусите мутират, но въпреки това ваксините намаляват риска от заболяването. Всяка година стотици хиляди хора умират от грип и свързани с него усложнения, което е много по-голямо от коронавирусната епидемия. Често хората дори не отиват при лекаря, когато имат грипни състояния и не подозират, че предават вируси. Изключително важно е да се ваксинирате, да получите имунитет и да избегнете усложненията.

Намалете контакта с хората.

Вирусите се предават чрез въздушни капчици, при контакт с хора, с продукти, предмети. Това не означава, че сега трябва да се затворите в къщи и да не излизате, но си струва малко да промените начина си на живот. Прегледайте графика си за пазаруване, правете го вечерното време преди затваряне или сутрешните часове, когато основният поток от хора утихва. Ако отивате в магазина с дете, не използвайте детски колички. Децата лесно разпространяват инфекцията, тъй като кихат и кашлят, разпространяват инфекцията лесно. Отменете пътуванията си до различни населени места. Отпразнувайте празници си у дома. Ако искате да излезете на открито, съберете кошница за пикник и отидете в парк или гора, където няма тълпа. Пазарувайте с кредитни карти, минимизирайте контакта с пари в брой.

Следвайте правилата за хигиена

Най-ефективният начин за борба с вирусите и микробите е измиването на ръцете със сапун. Най-простият метод, който не изисква специални умения. Измийте ръцете си за минута и опасните микроорганизми ще бъдат измити механично от тялото. Носете мокри кърпички и хлорхексидин спрей. Не пипайте излишно стоки в магазина, дръжките на вратите на обществени места. Избягвайте да докосвате очите, носа и други лигавични повърхности с немити ръце.

Защитете тялото си отвътре

Не купувайте имуномодулатори и други лекарства, които стимулират имунната система. Не можете да знаете от коя страна ще се появи опасността, следователно не е необходимо допълнително да пренатоварвате тялото си. Но за попълване на дефицита на витамини ще бъде полезно.

Изчистете диетата си от рафинирани храни и яжте здравословни такива. Изключете колбаси, пушени меса, сладкиши. Включете чай от джинджифил, плодови напитки от червена боровинка и гроздова боровинка, бульон от шипка, месни ястия, морска риба, яйца и пресни зеленчуци. Вземете анализ за нивото на витамин D, повишете нивото му до оптималното. По време на епидемии започнете да приемате витамин С и омега-3 киселини, които имат противовъзпалителни свойства.

Проверете наличието на термометър в къщата, купете няколко медицински маски, алкохолни кърпички, готов спрей с физиологичен разтвор. Носете маска при първите признаци на заболяване. Избършете ръцете си със салфетки, след като посетите магазини или обществени места, в които е трябвало да докоснете някои предмети.

Защитете дома си от болести

Създайте подходящия микроклимат в дома си. Стаята трябва да е хладна, не гореща, с температура на въздуха около 19-20 градуса. Поставете овлажнител за въздух, ако нямате, окачете мокри кърпи, поставете контейнери за вода близо до отоплителни устройства, периодично пръскайте вода от пулверизатора около стаята. Избършете старателно всички дръжки на шкафовете и вратите в къщата. Ежедневно. Килимите се почистват най-добре с влажна четка, а не с прахосмукачка.

Ако подозирате, че имате вирус

Ако се приберете вкъщи и се чувствате неразположени, уморени, първо измийте ръцете си, след това избършете дръжките на вратите с разтвор с алкохол или хлорхексидин. Ако вирус попадне върху вас, тогава той трябва да е попаднал и на дрехите ви, така че предпазните мерки ще помогнат да се предотврати разпространението на инфекция.Изперете ги.
Вземете си душ. Обработете лигавиците с физиологичен разтвор, не ги оставяйте да изсъхнат. Обърнете специално внимание на децата – носовете и носоглътката им трябва да бъдат навлажнени, така че местният имунитет предпазва организма от вируси. Яжте само когато почувствате глад, но трябва да пиете повече вода.

Варете билкови чайове с резен джинджифил, варете компот от сушени плодове без захар, накисвайте червени боровинки. Пийте много и често, но не обикновен чай и кафе, а горните напитки. Не позволявайте дехидратация. Редовно измервайте температурата, следете състоянието си. Ако е възможно, останете вкъщи до поставянето на диагнозата. Не се самолекувайте, не си предписвайте никакви лекарства.

Екипа на хубаво тяло ви съветва – Останете по домовете си! Бъдете здрави!