5 лесни начина за преодоляване на умората през зимата

Все по-трудно ставате от леглото сутрин? Чувствате се постоянно уморени и не можете да се концентрирате върху простите неща? Ние ви разбираме отлично. Зимата не е само времето на празниците и снега, този сезон е известен и с това, че почти всички се чувстват претоварени и уморени.

Но ще ви издадем някои прости неща, които ще ви помогнат да станете по-весели, бодри и позитивни.

Слънчева светлина

Това, което особено липсва през зимата, е слънцето. Дните стават все по-кратки, излизането от вкъщи е по тъмно, връщането отново е по тъмно. В мозъка започва да се произвежда повече мелатонин; този хормон причинява сънливост. Поради това вътрешният часовник се губи и вие постоянно искате да спите. Затова през зимата е толкова важно да получавате всяка възможна доза слънчева светлина.

Дори в облачен ден не стойте със затворени завеси. Отворете ги веднага след като се събудите. В офиса също не се крийте зад щорите, ако е възможно, предпочитайте да работите до прозореца пред по-тъмните зони на стаята. И разбира се, опитайте се да прекарвате време навън всеки ден. Няколко минути на дневна светлина по обяд ще имат положителен ефект върху вашето благополучие.

Спящ режим

Ползите от съня са очевидни, но през зимата той става още по-забележим. И е важно сънят да е не само силен, но и здрав: по-добре е да заспите и да се събудите едновременно, и да спите не по-малко и не повече от необходимото за тялото. За възрастен човек това е 8 часа непрекъснат сън на ден.

Ето защо, колкото и голямо да е изкушението да заспите през деня, опитайте се да избегнете това, за да не се почувствате уморен по-късно.

Спорт

Този съвет може да изглежда контраинтуитивен на пръв поглед. „Вече нямам сили, как мога да спортувам сега?“ – ще се изненадате, но повярвайте ми, физическото възпитание е просто необходимо. Доказано е, че всяка, дори и най-леката физическа активност причинява моментален приток на сила и енергия. Ежедневното упражнение за много кратко време може да ви приведе в тонус и да добави бодрост. Ако го направите следобед, тогава до края на вечерта няма да се чувствате много уморени и сънят ви ще стане по-силен. Експертите смятат, че 150 минути седмично (или четири дни в седмицата по 35-40 минути) е оптималното време за физически упражнения, които да дадат положителен резултат.

Можете да изберете какво харесвате: кардио или силови тренировки, да спортувате у дома или във фитнеса, сами или в компанията на приятели, които също страдат от зимна умора. Освен това през зимата има достатъчно възможности за активност на въздух: ледена пързалка, шейна, хокей,а простата игра на снежни топки е не само забавна, но и полезна!

Способността да се отпуснете

С началото на новата година имате твърде много нови задължения, и как ще се справите с всички тях … Това познато ли ви е? Но забързания ритъм може изключително негативно да повлияе на вашето благосъстояние. Всеки продължителен стрес е вреден за здравето и най-вероятно, когато нещата са свършени, вместо радост, ще почувствате огромна умора.

За да избегнете пренатоварването, периодично поставяйте всичко на „пауза“, разсейвайте се от суматохата и си позволявайте просто да се отпуснете. Със сигурност имате личен начин да освободите стреса: любимия си филм, тренировки, вкусна вечеря – използвайте ги. Освен това научете няколко дихателни упражнения, които ще ви помогнат да намерите вътрешен баланс навсякъде и по всяко време.

Балансирана диета

Сънливостта може да бъде причинена и от проблеми с теглото и злоупотребата с вредни продукти. Недостигът на пресни местни плодове и зеленчуци и продължителните празници водят до факта, че в диетата започват да преобладават тлъсти храни, месо, брашно, сладкиши, газирани напитки и спиртни напитки. Трудно е да наречем такава диета правилна; това е изпълнено с факта, че нивото на захарта в кръвта се повишава, както и теглото. След това кратък прилив на енергия от сладък бар ще доведе до сериозен стрес за тялото.

Затова не злоупотребявайте с вредни закуски. Дори през зимата можете да намерите здравословни продукти: екзотични плодове или замразени зеленчуци, например, смеси за гарнитури. Познатите ни местни зеленчуци, като моркови, картофи, цвекло, бобови растения. Сред продуктите от брашно е по-добре да изберете тези, в които има по-малко вредни въглехидрати – пълнозърнест хляб и макаронени изделия.

Можем да заключим, че през зимата здравословният начин на живот, който е важен по всяко време на годината, е просто необходим.