12 храни, които можете да използвате, за да понижите нивото на захарта си

Захарният диабет е едно от опасните и коварни заболявания на човечеството. To се счита за хронично, и е свързанo с невъзможността за производство или недостатъчно производство на инсулин. Ако не вземете мерки, последствията могат да бъдат трагични – значително влошаване на здравето, кома и дори смърт.

Ето защо е важно да знаете количеството на глюкозата в кръвта и да вземете мерки, ако показателите се различават от нормата. Според специалистите дори здравите хора трябва да контролират количеството захар. За това е препоръчително да се прави кръвен тест на всеки шест месеца. Важно е също да се има предвид, че неговият показател до голяма степен зависи от нивото на физическа активност, консумирана храна и наследственост.

За да гарантирате, че количеството захар не се увеличава, трябва да отделите време за физическа активност, да сведете до минимум сладката храна в диетата, да ядете повече храни с ниско съдържание на въглехидрати, фибри (поне 25 грама на ден), не забравяйте за витамините. Също така е важно да се придържате към определена диета.

Списъкът на продуктите, който ще обсъдим по-долу, трябва да бъде в диетата на хора, склонни към повишаване на кръвната захар. С тяхна помощ има по-голям шанс да се върне индикаторът в нормално състояние и да се подобри здравето.

Овесена каша
Изследователите смятат, че ако редовно ядете овесена каша, можете да намалите риска от развитие на диабет. Положителен ефект се постига благодарение на наличието на разтворими фибри в продукта. С негова помощ можете да постигнете оптималната кръвна захар.

Ядки
Орехи, фъстъци, бадеми, лешници, както и кашу също ще са от полза. Техните компоненти забавят растежа на глюкозата. По-добре е обаче да не злоупотребявате с продукта. Максималната единична доза е 50 грама. В противен случай съществува риск от увеличаване на телесното тегло, както и растежа на глюкозата.

Канела
Продуктът може да се добавя към зърнени храни, компоти, дресинги, както и кисели млека. Канелата включва фибри, полифеноли и магнезий, които са в състояние да дадат положителен ефект. За оптимална дневна доза е достатъчна половин чаена лъжичка канела.

Авокадо
Продуктът е наситен с протеин, мазнини, желязо, калий, както и фибри и фолиева киселина. Освен че понижава глюкозата, авокадото укрепва имунната система.

Червени чушки
Чушките са с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. Те подобно на авокадото подобряват устойчивостта на организма към заболявания и възпалителни процеси.

Каша с просо
Пълнозърнестите храни съдържат доста много фибри, необходими на организма. Една чиния от зърнени храни на ден е достатъчна, за да намали риска от развитие на диабет с около 25%.

Риба
За да постигнете положителен ефект, достатъчно е да ядете риба няколко пъти седмично. Според експерти, тя, подобно на кашата, намалява риска от диабет с 25 процента. Най-добре е да я печете във фурната или на пара.

Броколи
Благодарение на съдържанието на полифеноли, броколите облекчават състоянието при възпалителни процеси, включително по време на дългия им курс. Трябва да се има предвид, че възпалението може да провокира повишаване на глюкозата в кръвта.

Бобови продукти
Бобови растения като боб, грах и леща са доказано и ефективни в контрола на високата захар. Тези храни съдържат протеини, които забавят усвояването на глюкозата. Експертите смятат, че редовната консумация на бобови растения с 47 процента намалява риска от диабет.

Артишок
Продуктът е богат на фруктоза, както и на инсулин. Благодарение на тези компоненти метаболизмът се подобрява, токсините се елиминират и растежът на глюкозата се намалява. За желания ефект е достатъчно да хапвате по 1 дневно. Може да се добавя към салати или да го ядете в чистата му форма – без добавки.

Ягоди
Ягодите са богати на антиоксиданти, витамин С и фибри. Освен това имат благоприятен ефект върху тялото, намалявайки растежа на глюкозата.

Чесън
Продукт, богат на антиоксиданти, подобрява функцията на панкреаса. Освен това стимулира доброто производство на инсулин и оптимизира метаболитните процеси в организма.

Увеличаването на количеството захар в кръвта е тревожен сигнал за здравето, който не може да бъде пренебрегнат. Може да е знак за повишена вероятност от развитие на диабет. Нормалните стойности варират от 3.3 mmol / L до 5.5 mmol / L. Ако има увеличение от 5,5 до 6 mmol / l – състоянието може да е преддиабет. Ако показателят е 6,1 mmol / l или повече, се поставя разочароваща диагноза – диабет.

Изброените храни в диетата ще помогнат за намаляване на риска от опасно заболяване. Важно е да ги използвате редовно и положителният ефект няма да отнеме много време.