Хапвайте сушени сливи, за да сте здрави

Сините сливи са полезни като естествено лекарство: те се използват за красота и здраве, за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт и за повишаване на имунитета.

Сините сливи запазват полезните качества на пресните сливи и за разлика от тях се предлагат целогодишно. Те са богати на калий – съдържат един и половина пъти повече, отколкото в бананите. Освен калий, включват калций, фосфор, магнезий, йод, цинк, мед, растителни влакна и органични киселини. Съдържат и витамини от серия В, Е, РР и провитамин А. Съдържание на калории в 100 г сини сливи – 231 ккал. Имайте това предвид, ако имате наднормено тегло или имате заболяване като диабет.

Как сливите влияят на човешкото тяло?

Благодарение на високото си съдържание на калий, сините сливи подобряват водно-солевия метаболизъм и в резултат на това функционирането на бъбреците и черния дроб. Този сушен плод се препоръчва за ядене на хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания: хипертония, ангина пекторис, атеросклероза и други. Ако искате да повишите имунитета, тогава сините сливи ще ви помогнат да се справите с този проблем.

Употребата им повишава устойчивостта на организма към различни инфекции, затова се препоръчва на хора, които живеят в екологично неблагоприятни райони. Сушените плодове имат способността да абсорбират свободните радикали, които проникват в тялото, а това от своя страна ви позволява да забавите процеса на преждевременно стареене на човешкото тяло.

Сините сливи имат способността да забавят растежа и дори да унищожават бактериите и патогените. Това е тяхната особеност да поддържат здрава устна кухина, и следователно, за борба с разпадането на зъбите, плаката и халитозата. Но имайте предвид, че сушените плодове няма да заменят вашата паста за зъби и четка. Редовната употреба на този полезен продукт привежда тялото в тонус, подобрява работоспособността и настроението. Освен това подобрява състоянието на кожата, и предотвратява възпалението й.

Сините сливи са добро слабително средство. За да се премахнат проблемите със запека, сушените плодове трябва да се измият добре и да се изсипят във вряла вода за една нощ. Сутрин бульонът е готов за употреба. За постигане на ефекта е достатъчно да изпиете половин чаша инфузия. Според резултатите от изследванията, в месото, съдържащо сини сливи като подправка, растежът на броя на бактериите като стафилококи, салмонела, Е. coli намалява с 90%. В допълнение, сините сливи задържат влагата, а месото остава сочно за дълго време, без да променя вкуса си.

Има ли противопоказания?

Сушените плодове трябва внимателно да се използват от кърмещи жени поради изразено слабително действие. С повишено внимание трябва да се използва в храненето за хора с уролитиаза и за тези, които имат индивидуална непоносимост към този продукт. Сините сливи се третират с химикали за дългосрочно съхранение, така че трябва да се сварят преди употреба.

Какво трябва да знаете, когато избирате сини сливи?

Когато избирате сушени плодове, трябва да обърнете внимание на цвета – той трябва да е черен. Неестествения блясък показва, че сините сливи са били третирани с глицерин. Някои производители заменят глицерина с мазнини с неизвестен произход. Всички тези лечения могат да повлияят негативно на вашето здраве. Кафявите сини сливи понякога се срещат в продажба – това означава, че са били подложени на топлинна обработка с цел дезинфекция или сушените плодове просто са развалени. В този случай плодовете на сини сливи могат да имат съответно горчив вкус.

Сините сливи са вашият естествен помощник в запазването на красотата и здравето. Внимателно избирайте плодове и не злоупотребявайте с тях, така че да донесат максимални ползи за здравето.

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield