Тиквените семки: какви са техните ползи и вреди?

Всички сме чували за ползите от гастрономичните ястия с тиква. Но колко полезни са семената й? Имайки предвид, че семената са истинската и фина същност на всеки плод, тиквените семки са квинтесенцията на неговите полезни свойства.

Общите укрепващи свойства на тиквените семки са забелязани от нашите предци, а съвременните експерти продължават да изучават лечебните и превантивни свойства на съставките. От древни времена жителите на Средното царство са използвали сурови тиквени семки като антидепресанти и източник на енергия.

От древни времена семената са се считали за най-доброто средство срещу далака и меланхолията сред славяните, в допълнение, тиквените семки са били използвани като антихелминтик. Съвременната медицина само е потвърдила научно древния опит на човечеството: витамините оказват положителен ефект върху нервната система на човешкото тяло, а специалното вещество кукурбитин има убийствен ефект върху паразитите, без да причинява вреда на хората или топлокръвните домашни любимци.

Ако ги сравните с по-популярните слънчогледови семки, можете да отбележите превъзходството на тиквените семки десетки пъти! Освен протеини, въглехидрати, мазнини и фибри, в тях бяха открити витамини от група В, както и А, С и Е; минерали (цинк, магнезий, фосфор, желязо – това не е пълния списък), както и аминокиселини, необходими за човека, пектин и линолова киселина.

Ето защо този полезен продукт се приема не само вътре, но и се използва външно за козметични и терапевтични цели за маски и компреси против стареене. Покълналите семена се препоръчват на жени по време на планиране на бременност поради значителното съдържание на фолиева киселина в тях, а за бременни тези тъмнозелени ядки помагат да се справите с токсикозата. Можете да закупите тиквени семки в супермаркетите и в аптеките – пържени, осолени и просто сушени.

Ако обаче се интересуваме не от вкуса, а от лечебното, най-добре е да дадете предпочитание на тиквените семки, които не са преминали термична обработка и без добавяне на сол. Факт е, че когато са пържени, те губят по-голямата част от витамините си, а също така стават по-тежки, тоест имат допълнителни калории, което не е добре за тези хора, които се опитват да отслабнат.

„Натурален продукт“ може да се приготви само чрез леко изсушаване при 60 градуса в семената на фурната, взети от прясна тиква. В никакъв случай не е необходимо да се запасявате за бъдещето със семената на този великолепен зеленчук, защото при продължително съхранение те придобиват неприятна миризма и горчив вкус. Няма да има полза от такива тиквени семки, а само вреда. Суровите и сушени семена ще донесат качествени ползи като вазодилататор, противовъзпалително, холеретично, седативно, антиоксидантно, слабително и антихелминтно средство. Те също така ще предотвратят запушването на кръвоносните съдове, ще помогнат за спиране на кървенето, борба с увисналата кожа, ще намалят риска от сърдечно-съдови и пикочно-полови заболявания и ще помогнат на черния дроб, нервната система и ставите.

Обаче има опасност от вредите на тиквените семки. В никакъв случай не се препоръчва да се ползват от тези, които имат гастрит и висока киселинност, стомашни язви или непроходимост на червата. За тези, които се опитват активно да отслабнат, също е най-добре да ограничите дневния прием на семена до количество, което не надвишава повече от десет броя. Трябва да запомните, че излишъкът от някои витамини или недостигът на други е също толкова вреден, така че е най-добре да се придържате към умереността.

За здрав възрастен нормата на консумация на тиквени семки е до 100 броя на ден, за деца – половината от тази норма. Освен това, най-добре е дневната норма да се раздели на 2-3 дози. Това ще бъде отлична превенция на различни заболявания и ще помогне за укрепване на имунитета.