Съвети за правилно хранене – Част 2

правилно хранене

Ето и нови 8 прости съвета за правилно и здравословно хранене:

1. Бавното дъвчене на храната помага за отслабването, т.к. води до вътрешно насищане при по-малък обем на приетата храна.

2. Избягвайте преяждането, т.к. при преяждане, част от храната се задържа в горната част на стомаха, без да има контакт с лигавицата. Така смилането се затруднява и се получават газове и ферментация.

3. Опитайте се да ядете червено месо не повече от 3 пъти седмично, така че можете да се избегне натрупването на шлака в организма. Вместо хранене с месо, можете да го замените с риба.

4. Пийте вода от 30 мин до 1 час преди хранене и 2,5 часа (при въглехидратна храна) до 4 часа (след ядене на месо) след хранене. Нуждата от вода зависи от теглото (от 1,5  до 3 л дневно).

5. Избягвайте среднощните закуски, ако се събудите от сън, т.к. по време на сън няма отделяне стомашен сок и храната няма да се смели.

6. Яжте по-малко масло, сметана, сирене и по-растителни масла.

7. Яжте само тогава, когато огладнеете. Истинското чувство за глад се появява, когато храната е преминала през всички стадии на смилане и усвояване.

8. Хранете се само, когато сте спокойни. При напрегнато състояние и тревога се отделя адреналин, заради който слюнката става оскъдна и гъста. Това затруднява предварителното храносмилане в устната кухина на въглехидратите.