Средства срещу настинки, които има във всеки дом

Обикновената настинка често ни изненадва.Но колкото по-бързо започнем лечението, толкова по-вероятно е да се отървем от всичките й неприятни симптоми и да предотвратим усложнения, така че е важно да се реагира навреме на появата на първите признаци на заболяването.

Но да бягате до най-близката аптека не е необходимо, защото вероятно имате всичко нужно вкъщи.

Тестван от поколения, „арсеналът“ от народни средства за настинка е прост, достъпен и най-важното ефективен. Със сигурност почти всяко семейство има такива рецепти. Нека си припомним някои от тях. И така, какво ще ни помогне срещу настинка? За удобство направих списъка по азбучен ред:

Алое вера
Баба ми го наричаше столетник. Винаги имаше по две саксии в дома си. За запушен нос-2 -4 капки сок от алое се слагат във всяка ноздра, процедурата трябва да е се повтаря от 3 до 5 пъти на ден, до възстановяване.

Картофи
Сварете картофите с кожите и дишайте горещата пара . Картофената инхалация помага при кашлица и хрема.Да, сега често можете да чуете, че подобни процедури са вредни – можете да получите изгаряне и т.н.

Червена боровинка
Сок от червена боровинка или гроздова боровинка – източник на витамин С, поддържа имунитета.Пиенето на много вода за настинки е необходимо, особено ако е придружено от висока температура с обилно изпотяване – и акопиете такъв сок, наистина ще ви помогне.Ако нямате червени боровинки добре е да използвате френско грозде (черното е по-добро – има повече витамин С) или лимон.

Лечебни билки
Тук можете да направите много обширен списък. Баба ми пправеше ралзични отвари от билки-жълт кантарион, липов цвят или градински чай – има много възможности. Билковите отвари се използват като противовъзпалително, отхрачващо, потогонно, възстановяващо.

Лук

Ако страдате от кашлица, сироп от лук ще ви помогне.Вярно е, че вкусът на това „лекарство“ не е много добър… Като дете отказах да го пия направо. Но това не влошава ползите му,напротив. Можете и да го нарежете и да вдъхвате аромата му,веществата му притежават бактерициден ефект.

Малини

Добре е да използвате сухи или сладко от малини,защото те имат малина
Добри са и сухите малини, сладкото от малини и листата. Малината има изразен диафоретичен и антипиретичен ефект, така че се използва по-често в случаите, когато настинката е придружена от висока температура.

Мед

Медът е универсално лекарство за всички болести.При настинки е добре в чая си да добавяте мед, също така да намажете гърдите си с мед при кашлица((това средство е полезно за децата, тъй като не предизвиква никакви неприятни усещания).Някои го използват за регулиране на стомашно-чревния тракт, други при безсъние или за общо успокояване. За целта преди лягане се изпива чаша топла вода, в която е разтворена целебната лъжичка мед.

Мляко
Като дете, когато се закашлях, баба ми ми даваше горещо мляко със сода или масло. Вторият вариант има по-добър вкус, разбира се, но и двете помагат добре, особено ако страдате от пристъпи на упорита суха кашлица (включително нощна).

Ряпа
Ряпа с мед или захар е добре познато и популярно средство за кашлица, вероятно няма нужда от специално представяне.

Цвекло
Отварата от цвекло като средство за лечение на обикновената настинка при бебетата дори беше препоръчвана от педиатри.