Ролята на магнезия в човешкото тяло, и какви са ползите от него?

Трудно е да се концентрирате върху работата си, не можете да заспите през ноща, а вълнението и възбудата не отшумяват… ако имате тези симптоми, в тази статия ще ви обясним по-подробно как да се справите с тях.

Магнезият играе важна роля в много жизненоважни процеси, протичащи в клетките. Например, той участва в предаването на нервно-мускулни импулси. Също така регулира метаболизма на мускулната, сърдечната и нервната тъкан. Добрата новина е, можете да си го набавите кактоот хранителна добавка така и от зеленчуците!

Полезни свойства :

 Магнезият е основен минерал за тялото
 Повече от половината от присъстващия в тялото магнезий е концентриран в костите и зъбите.
 Той участва в предаването на нервно-мускулни импулси
 Основните източници на магнезий са зеленчуците
 Един от признаците на липса на магнезий в организма е повишената умора.
 Той се бори с гърчовете и предпазва сърдечно-съдовата система

Защо е необходимо ежедневния му прием за организма?

2/3 от целия магнезий в организма на човек е концентриран в скелета. Всъщност магнезият, който се съдържа в костите, е вид буфер, който заедно с съдържащия се в кръвта магнезий помага да се поддържа подходящо ниво на това вещество извън клетките. Следователно е необходимо да се гарантира ежедневният прием на достатъчно количество магнезий, тъй като нормалният ход на повече от 300 различни метаболитни реакции в организма зависи от този крехък баланс.Магнезият се оказва изключително важен минерал за здравето.

За какво е нужен той?

Магнезият е първата защита срещу умората! Това се дължи, по-специално, на ролята на му в производството на енергия от тялото.Магнезият участва в предаването на нервните импулси и в свиването на мускулите и това е изключително важно за функционирането на сърдечно-съдовата система и мускулната релаксация.Благодарение на това последно свойство, той помага да се справите с конвулсиите (по време на бременност, след физическо натоварване и др.).

В допълнение, той участва в синтеза на протеини, спомага за поддържането на здрави кости и зъби, а също така регулира клетъчното делене. И накрая, той помага за поддържане на психологическите функции (памет, реч, мислене, внимание и т.н.). По-специално, обяснява добре познатия му антистрес ефект.

Къде може да намерите магнезий?

Магнезият е един от най-важните компоненти на хлорофила, зеления пигмент на растенията. Затова не е изненадващо, че той се намира в големи количества в зеленчуци с тъмнозелени листа. Плодовете и зеленчуците представляват средно една четвърт от всички приети магнезий. Той се намира и в големи количества в бобови растения, ядки, сушени плодове, банани, шоколад и пълнозърнести храни. Преработените зърнени храни (бял хляб, полиран ориз и др.) съдържат по-малко магнезий, тъй като се съдържа главно във външната обвивка на зърното.

Интересно:

Магнезият може да ви помогне да се справите с камъни в бъбреците, като блокира абсорбцията на оксалати в червата, които допринасят за образуването на пикочен камък.

Характеристики на магнзия:

Основният проблем с магнезия е, че той участва в огромен брой реакции. Това може да доведе до неговия дефицит дори при достатъчен прием на храна. Приемът на определени лекарства (някои диуретици и антибиотици), манганови и калиеви препарати, както и орални контрацептиви могат да допринесат за загубата на допълнителен магнезий. При алкохолизъм и някои заболявания (болест на Крон, целиакия) абсорбцията на магнезий в червата се влошава, затова е добре да го приемате под формата на таблетки.

Признаци, ако страдате от недостиг на магнезий :

Първият признак на недостиг на магнезий е повишената умора по време на физически и психически стрес, загуба на апетит и слабост. При по-голям дефицит се наблюдават конвулсии, изтръпване, както и различни нарушения, свързани с нервно-мускулна възбудимост, които в частност засягат функционирането на сърцето (нарушение на сърдечния ритъм).

✔загуба на апетит;

✔гадене и повръщане;

✔умора и слабост.

✔изтръпване;

✔мускулни крампи;

✔припадъци и загуба на съзнание;

✔промени в настроенията;

✔сърдечна аритмия и спазми

Магнезият се намира в храни, които не са много популярни днес. Ето защо е важно да увеличите количеството на зеленчуците, сушените плодове и зърнените храни в диетата си, или да го приемате под формата на капсули.

Ползите от магнезия:

Действа разхлабително
Укрепва костите
Третира мигрена и главоболие
Помага за управление на диабета
Подобрява здравето на сърцето
Премахва предменструалния синдром
Отслабва безпокойството и премахва тревогите
Помага за лечение на психични нарушения
Предотвратява астмата
Увеличава енергийните нива
Помага за производството на колаген
Регулира функциите на пикочния мехур
Стимулира абсорбцията на минерали
Действа противовъзпалително