Режим на пиене на вода – основа на отслабването?

Водата е основата на нашия живот. Без вода човек може да живее не повече от 3-10 дни, периодът зависи от температурата на въздуха, физическата активност и психологическото състояние на човека. Фактът, че трябва да поддържате водния баланс на организма, е посочен във всички диети без изключение. Нека да разберем кога и колко вода трябва да пиете ежедневно, за да отслабнете ефективно, без да навредите на здравето си.

Защо да пием вода?

Водата е важен елемент от метаболитните процеси. Ако не е достатъчно, ензимната активност намалява, работата се влошава, появява се летаргия. Водата пренася кислород и хранителни вещества през тялото – тя циркулира в организма с кръвообращението, а солите, витамините и минералите, необходими за организма, се усвояват по-добре. Друга задача на водната среда на тялото е елиминирането на вредните вещества заедно с потта и урината, включително остатъчни продукти от разграждането на мастната тъкан по време на загуба на тегло.

Водата отвътре подхранва кожата с влага, повишава нейната еластичност и предотвратява сухотата – благодарение на това човекът изглежда по-млад. Достатъчното количество вода в тялото е фактор за предотвратяване и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Водата осигурява помощ във функционирането на опорно-двигателния апарат, както водните молекули са част от ставната течност, която осигурява смазване на мускулите и ставите.

Водата е важен фактор за храносмилането и предотвратяването на запек. Ако по някаква причина в организма се появи дехидратация, трябва спешно да вземете мерки, защото това е много опасно състояние за здравето, защото загубата на 20-25% вода е фатална, а тежките нарушения могат да настъпят дори при загуба на 10% от общото количество вода в тялото. Причината за дехидратацията могат да бъдат грешки в диетата, заболявания, придружени от диария, гадене и повръщане, слънчев и топлинен удар.

За да компенсира липсата на вода в кръвта, тялото взема вода от клетките, в резултат на тяхната функционална дейност е нарушена. Най-чувствителните към дехидратация са мозъчните клетки, поради което един от основните симптоми на сериозна дехидратация е объркване. Комата е възможна. Бързата загуба на голямо количество течност от организма стимулира жаждата, но голямо количество вода, изпито едновременно, може да доведе до силно подуване и дори смърт.

Какви са симптомите на дехидратация?

Проявява се в увеличаване: сухота в устата и вискозна слюнка; тъмна урина, нейната остра миризма, малко количество; слабост и лошо здраве; треска; гадене и повръщане повишена жажда; забавяне в движенията; липса на апетит; зачервяване на кожата; сънливост; тъмни кръгове под очите. В трудни случаи е необходимо спешно да се консултирате с лекар. Дехидратацията е особено опасна за деца и възрастни хора.

Колко вода да пием?

Обичайната препоръка е 30 ml на 1 kg телесно тегло. Тоест човек с тегло 70 кг се нуждае от около 2,1 литра чиста вода дневно. Разбира се, това е условна средна стойност. Съсредоточете се върху жаждата си и я утолете не със сладки напитки, сокове, кола, а с обикновена чиста питейна вода.

Можете да проверите достатъчността на водата в организма, като използвате домашен тест за прищипване: прищипете се по ръката. Ако гънката не се изглади веднага, водата ви не е достатъчна за вас. Пийте по-често, но малко прясна, чиста, висококачествена вода, можете да и добавите лимон. Без установен режим на пиене, отслабването без да навреди на здравето ви е невъзможно. Каквато и диета да изберете – обърнете внимание дали пиете достатъчно вода през целия ден.

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield