При повишен апетит и наднормено тегло, пийте Гарциния Камбоджа

Гарциния Камбоджа е тропическо вечнозелено дърво с големи лъскави зелени листа и ароматни оранжево-червени цветя. Гарциния е едър плод, подобен на малка тиква. Тези плодове имат леко слабително действие и помагат за изгаряне на мазнините.

Химическият състав на Гарциния Камбоджа е слабо проучен, но плодовете на растението са станали обект на научни изследвания. Те открили лимонена киселина, до 30% от сухото тегло на плода. От своя страна тази киселина се състои главно от хидроксицитратна киселина. В плодовете са открити и гумигутин, гутиферон, ксангутамол и пектин.

Фармакологични свойства

Прогнозната ефикасност на Гарциния Камбоджа като средство за отслабване се основава на факта, че растението съдържа впечатляваща доза хидроксилцимонена киселина (GCR). Проучвания при плъхове показват, че пероралната консумация на тази киселина води до потискане на апетита и в резултат на това се губи тегло.При нискокалорична диета и повишена физическа активност пациентите, приемащи Гарциния препарати, средно губят толкова тегло около 2-5кг. Най-добрите резултати, получени от други независими проучвания, показват, че при продължителна употреба на Гарциния Камбоджа пациентите са загубили 5-7кг.

Приложение в традиционната медицина

В народната медицина Гарциния Камбоджа се използва като слабително средство. Смята се, че има лек противовъзпалителен, антибактериален и антисептичен ефект. Прахът от плодовите кори се използва като профилактично средство за поддържане на сърдечно-съдовата система.

В медицината гарцинията се приравнява към лечебни растения. Благодарение на нея те елиминират следните проблеми:

 възобновяването на менструалния цикъл;
 нормализиране на храносмилането;
 отлично въздейства на организма като слабително;
 премахва и убива червеи, както и други паразити;
 Отдавна се използва като средство за отслабване, защото изгаря добре мазнините и не позволява      те да се натрупват в организма.

Полезни свойства

Гарцинията, подобно на другите растения, може да бъде полезна и вредна за човешкото тяло. Помислете за неговите положителни свойства:

нормализира и ускорява метаболитните процеси в организма;
притъпява чувството на глад;
намалява количеството на мазнините в тялото, разделяйки го и извеждайки ги от тялото;
инхибира образуването на мазнини от въглехидрати;
редовната му употреба води до нормално количество захар в кръвта;
значително намалява количеството на холестерола;
повишава имунитета, повишава защитните сили на организма;
провокира производството на гликоген в черния дроб;
притъпява желанието да ядат сладкиши.