По какво се различават пребиотиците от пробиотиците?

В статиите за здравословни храни често се споменават пребиотици и пробиотици. Смята се, че те трябва да присъстват в храната. Но защо са ни нужни и по какво първите се различават от вторите?

Химикалите се наричат ​​биотика, въпреки че навлизат в тялото отвън, но се използват в структурите и системите на тялото. Тези вещества участват във физиологичните процеси, нормализират ги и, действайки като биологични катализатори, повишават устойчивостта на организма към външни атаки.

Пробиотици

Пробиотиците се наричат ​​производители на биотика. Те включват микроорганизми, особено бактерии, които, попадайки в стомашно-чревния тракт с храна, живеят там и носят ползи за здравето. Има много щамове от тези полезни бактерии, които се различават по своето въздействие върху организма. Те могат да направят много: от борбата с рака и подобряването на умствените способности за повишаване на имунитета и намаляване на симптомите на артрит. Обикновено пробиотиците са бактерии от семействата лактобацили и бифидобактерии. В списъка на съставките и хранителните добавки на етикетите на продуктите техните „имена“ започват със съкращенията L. и B.

Щамове като L. acidophilus и B. bifidum естествено обитават червата на здрав човек. Те, разбира се, не са единствените в списъка на пробиотиците. Много други щамове не само снабдяват организма с необходимите вещества, но и изместват вредните патогенни бактерии и гъбички от червата, помагайки за предотвратяване и лечение на различни заболявания. Непастьоризираните и не топлинно обработени ферментирали храни винаги съдържат различни щамове пробиотици. Тяхното високо съдържание се отличава с кисело зеле и кисели краставички, както и различни „корейски“ туршии, представени изобилно в търговските редици на всеки пазар на храни.

Млечните продукти с пробиотици се отличават с префикса „био“ в името и обозначението „живи култури“ сред съставките. Никакви надписи обаче не гарантират наличието на значителен брой полезни бактерии в пастьоризираното мляко или киселото мляко. Микроорганизмите умират по време на каквато и да е топлинна обработка, така че тези, които се стремят стриктно да спазват препоръките на диетолозите, не трябва да се ограничават до „живо“ кисело мляко.

Пребиотици

Всеки жив организъм, дори и най-микроскопичният, се нуждае от храна. Пребиотиците са храна за пробиотиците. Ако разглеждаме чревната микрофлора като фабрика за производство на полезни вещества, тогава пребиотиците са суровина за тяхното производство. Много етикети за храни съдържат списъци с пребиотици, добавени по време на производството. Разбира се, че по този начин се подобряват свойствата на храната. Тези „подобрения“ трябва да бъдат скептични. Не, никой не заблуждава никого, но има някои нюанси. Истината е, че различните пребиотични добавки в обикновените храни всъщност са необходими само от търговците, за да увеличат продажбите. Преценете сами.

Пребиотиците са въглехидрати. Под формата на захари, нишестета и фибри те се намират във всяка храна от растителен произход. Ядейки зеленчуци, плодове, ядки и зърнени храни, ние доставяме достатъчно „суровини“ за безпроблемната работа на „фабриката“. (тялото)

Това, което често й липсва, са „работещи ръце“, тоест полезни бактерии, тъй като по-голямата част от съдържанието на дебелото черво според епидемиолози са мъртвите микроби. По този начин киселото зеле с бактерии е много по-необходимо за нашето тяло, отколкото скъпите продукти в красива опаковка.