Полезните свойства на Червената детелина-билката за женско здраве

Червена детелина (Trifolium pratense) от семейство бобови растения. Това е многогодишно тревисто растение, има характерни тройни листа и червени съцветия във формата на топка – глави, образувани от малки цветя. Детелината е двугодишно или многогодишно растение. От двата сорта червена ливадна детелина се отличават къснозряло и ранно узряване.

Това растение има добре развит стволов корен. Детелината има многобройни странични и подчинени корени. Те имат възли с бактерии, които абсорбират азот от въздуха. Съдържанието на азот в детелинните възли зависи от неговия биотип. Увеличава се с възрастта на растението.

Тя има много силен и приятен аромат, а цветчетата й са изключително красиви с розови или червеникави багри. Растението вирее в Европа и Азия, а като култивиран вид и в Северна Америка.

Червената детелина съдържа изофлавони. Това са растителни химикали, подобни на женския полов хормон естроген. Молекулата им е подобна, но със сигурност не е идентична. Но състоянието на кожата, косата и целият външен вид на жената през живота й се определя именно от влиянието на тези женски полови хормони. С възрастта синтезът им намалява, кожата става суха и набръчкана, косата изтънява, появява се пълнота -просто жената остарява.

Както знаете, най-наситените източници на фитоестрогени са соята, ленените семена и червената детелина, а в детелината те са 20 пъти повече, отколкото в соята, 17 пъти повече, отколкото в ленените семена. Червената детелина съдържа изофлавони: генистеин, деидзеин, биоканин А и формононетин, докато соята съдържа само първите две от тези вещества и малки количества глицитеин, който няма подчертан естрогенен ефект. Освен това червената детелина съдържа малко количество куместани с умерено изразена естрогенна активност.

Фактът, че в страни, където се консумират храни, богати на изофлавони, има не само ниска честота на рак на гърдата и ендометриума, но и рак на простатата, предполага, че изофлавоните, освен естрогенната активност, имат благоприятен ефект върху андрогенните рецептори. Няма да навлизам в химията на този сложен процес. Те обаче са ефективни за спиране на менопаузалните разстройства при жените и имат важен превантивен ефект срещу ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Основните активни компоненти на червената детелина:

полизахариди, флавони (пектолинарин) - подобряват функцията за детоксикация на черния дроб;
сапонини, мастни киселини, ситостероли - нормализират липидния метаболизъм в черния дроб, предотвратявайки неговата мастна дегенерация;
флавоноиди (изорамхамнетин, кемпферол, кверцетин), витамини А, Е, С - защитават клетките и кръвоносните съдове на черния дроб;
гликозиди (трифолин, изотрифолин) - засилват секреторните функции на черния дроб и стомашно-чревния тракт;
органични киселини (салицилова, кумаринова) - подобряват чревната дейност;
етерично масло (фурфурал, кумарин метилат) - има антибактериален ефект;
изофлавони (формононетин, генистеин, дайдзеин, трифозид) - имат хормоноподобен (естрогенен) ефект;
витамини В1, В3, микроелементи (кобалт, мед, цинк) - източник на витамини и микроелементи.

Преди пет години основното изследване беше насочено към проучване на използването на червена детелина за лечение на женски заболявания поради високото ниво на фитоестрогени. Проучване, публикувано през февруари 2008 г. в публикацията Urology (проведено в катедрата по урология и андрология, Landesklinikum Thermenregion Baden, Австрия), показа, че червената детелина е добра и за мъжете. Учените оцениха ефекта на екстрактите от червена детелина върху простатната жлеза, функцията на черния дроб, качеството на живот и сексуалната функция при мъже с повишено количество от простатен-специфичен антиген (PSA). Двадесет мъже, със средна възраст 65 години, получават ежедневно 60 mg изофлавони, получени от детелина в продължение на една година. Резултатите показват, че средното ниво на PSA намалява, а средният обем на простатата намалява с 5 cm3. Значително се подобрява при мъжете и състоянието на черния дроб.

Червената детелина съдържа изключително ценно етерично масло, което е богато на флавоноиди и гликозиди – трифолин, изотрифолин, аспарагин, тирозин, трифозид. В нея са открити още кумарова и салицилова киселина, а в специфичното тлъсто масло са налични следи от алкалоиди.

Традиционната медицина сравнява ефекта на червената детелина с действието на женшен. Той регулира метаболизма, предотвратява развитието на атеросклероза, понижава холестерола в кръвта, премахва токсичните вещества от организма и възстановява устойчивостта на организма към инфекции и неблагоприятни състояния. Червената детелина има и свойства за разреждане на кръвта, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.Детелината се използва локално и навътре при фрактури, изгаряния, язви, както и при анемия, жълтеница. Биостимулиращите свойства на детелината се обясняват с богатото съдържание на органични киселини като янтарна киселина, които активират метаболизма. От заместителите на женшен, това е може би най-достъпният продукт за нас.