Полезните свойства на лененото семе

Пролетта е времето на любовта, красотата и здравето. През пролетта всички искаме да изглеждаме свежи и привлекателни, което означава, че е време да свържем здравословните храни и да наситим тялото си с важни микроелементи и витамини.

Истинско хранилище от ценни компоненти се съдържа в ленените семена, а днес ще говорим за това какви неоценими ползи те носят за здравето ни!

За да разберете какво огромно подхранване дава лененото семе на тялото, трябва да поговорим за това какво съдържа в себе си. От макроклетките си струва да се подчертаят калций и калий, фосфор и натрий и, разбира се, магнезий. Всички те имат благоприятен ефект върху организма: калций и фосфор са полезни за скелета, калий и магнезий за сърцето и съдовата система.

Полезните микроелементи също присъстват в големи количества: селен и манган, цинк, мед и желязо помагат на тялото да работи без неуспехи, намаляват желанието за сладкиши, увеличават енергията и мозъчната дейност, дезинфекцират и тонизират тялото.

И в семената на лена има много полезни витамини: Витамини от група В: 1 и 2, 3 и 6, а също и витамин В9. Трудно е да се подцени ефектът им върху организма, тъй като те не само „ускоряват” метаболизма и подобряват функционирането на всички органи и системи, но и спомагат за възстановяването на щети и рани, повишават имунитета и подреждат нервната система в ред.

Витамин Е. Тонизира и подмладява кожата.
Витамин А. Подобрява състоянието на кожата, възстановява косата и ноктите.
Витамин С. Благоприятен ефект върху имунната система и насища организма.
Друга „стойност“ на ленените семена е наличието на фибри в състава им, които помагат на червата да работят без повреди, както и омега-3, омега-6 и 9 мастни киселини – те имат благоприятен ефект върху цялото тяло.

Специална линия са лигнаните и фитостеролите. Първите предотвратяват образуването на злокачествени тумори, а вторите, в допълнение към профилактика срещу рак, също намаляват холестерола в кръвта. Хранителна стойност в 100 грама чудо-продукт – 534 калории. Те съдържат 18 грама протеин, 42 грама изключително здравословни мазнини, 29 грама въглехидрати, 27 грама диетични фибри.

След като проучихме по-добре състава на ленените семена, можем да заключим, че редовната употреба на тях в храната ще допринесе за:
Подобряване на сърдечната функция и нормализиране на кръвното налягане и нивата на холестерола.
Подобряване на имунитета, включително защита на дихателните пътища.
Отслабване.
Подобряване на зрението.
Укрепване на репродуктивната функция и потентността.
Почистване на организма и черния дроб като цяло.
Превенция на тумори

Не само това, че когато се приемат вътрешно, ленените семена предоставят безценна услуга на нашето тяло – те могат да се използват и за козметични цели. Ако включите натрошени семена в маски за лице, ръце и коса, има голяма вероятност бързо да получите резултат: кожата става гладка, косата става копринена, а ноктите са гладки и здрави.

Не използвайте ленено семе с недостиг на йод, тъй като това може да попречи на абсорбцията, както и при обостряне на чернодробни и бъбречни заболявания поради опасността от стимулиране на движението на пясък и камъни вътре в кухите органи. За останалото си струва да консумирате малко количество от този полезен продукт всеки ден, а тялото ще бъде по-здраво и по-лесно ще функционира!


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA