Полезен или вреден е черния чай?

Тази ароматна напитка, която има приятен нюанс, не само придава богат вкус и затопля, но е наистина лековита, тъй като съдържа много активни вещества, които влияят положително на организма.

Атрактивният черен чай прави приятен тръпчив вкус и тонизиращ ефект. С такава напитка обаче не трябва да се злоупотребява: концентрацията на някои компоненти в ферментиралите листа е толкова висока, че може да доведе до неправилно функциониране на някои органи. Нека да разберем какво има повече в черния чай – вреда или полза?

Ползите са неоспорими

Черният чай е истински коктейл от минерали и витамини, етерични масла, антиоксиданти и адаптогени. Видът кофеин, съдържащ се в напитката, действа по-нежно в сравнение с подобния компонент на кафените зърна.

Резултатът от пиенето на черен чай са: укрепване на имунитета; нормализиране на нервната система, изразяващо се в повишена концентрация на вниманието, представянето; субективно намаляване на умората и умората; активиране на сърдечно-съдовата система; активиране на храносмилателната функция. В допълнение, напитката помага за нормализиране на нивото на холестерола в кръвта, елиминира главоболието, причинено от нарушен съдов тонус. Флуорът и витаминът, съдържащи се в листата на ферментиралия чай, спомагат за предотвратяване на разрушаване на зъбите и укрепване на венците. Доста важен компонент от инфузията на листа от чай е витамин Р (рутин). Това е комплекс от флавоноиди, който е мощна защита срещу свободните радикали. Веществото насърчава възстановяването на увредените клетки, забавя процеса на стареене на тъканите.

Също толкова ценна е способността на рутината да укрепва стената на кръвоносните съдове, да я направи по-еластична. Тези характеристики допринасят за нормализиране на кръвообращението и поддържане на кръвното налягане в стабилна рамка. Вниманието няма да навреди. Въпросът за вредата, която употребата на черен чай може да нанесе на здравето, е не по-малко актуален.

Спешността на проблема е продиктувана от високата популярност на чаената напитка сред населението. Най-очевидното ограничение е способността на черния чай да повиши възбудимостта на нервната система. В тази връзка експертите препоръчват предпазливост на хора, склонни към повишена емоционалност, хипервъзбудимост, раздразнителност, нарушения на съня.

Ако има предразположение на нервната система към свръхвъзбуждане на фона на пиенето на черен чай, може да се появи безсъние, особено когато го пиете следобед. Този ефект върху функционирането на нервната система е свързан със способността на черния чай да отстранява магнезия от тялото, което е необходимо за пълноценното функциониране на невроните.

Препоръката да се дава предпочитание само на прясно сварен черен чай е свързано с високо съдържание на пурин и кофеин в растителните суровини. Колкото по-дълго се влива чаят, толкова по-голяма е концентрацията на тези вещества в инфузията.

Сред заболяванията, които са противопоказания за употребата на черен чай, включват: ревматоиден артрит; подагра; хипертония; бъбречна недостатъчност. Специалистите обръщат специално внимание на факта, че лекарствата не трябва да се отмиват с черен чай. Танините, съдържащи се в листата на чая, са в състояние да реагират с фармацевтични продукти. Резултатът често е намаляване на ефективността на лекарствата.

При липса на абсолютни противопоказания пиенето на няколко чаши прясно сварен черен чай на ден е безопасно и има положителен ефект върху здравето. Въпреки това, дори здрави хора, които нямат нарушения във функционирането на нервната и сърдечно-съдовата система, силно се препоръчва да не използват тонизираща напитка следобед. В крайна сметка нарушенията на съня, които могат да последват о това, ще намалят работоспособността и ще повлияят неблагоприятно на качеството на живот.