Плодове – толкова полезни ли са, колкото сме свикнали да мислим?

Съвсем наскоро се смяташе, че фруктозата е много безобидна за глюкозата, особено за диабетиците, защото не предизвиква скок на инсулина, но сега знаем много повече за това!

Знаем, че глюкозата от храносмилателния тракт навлиза в кръвообращението, където инсулинът веднага реагира на него, който не може да толерира голямо количество от него в кръвта и го набира за незабавна енергия в различни клетки и мозъка, на гликоген.

Тоест, поне нещо и колко ще бъде разглобено за различни нужди, преди остатъците да отидат на мазнини. Фруктозата е много по-лоша. Разгражда се в черния дроб и само в него, като тази енергия не навлиза никъде другаде, а капацитетът на черния дроб е максимум 100 g гликоген. Останалото отива направо на мазнини. Дори по-бързо от глюкозата. И въпреки че фруктозата има по-нисък гликемичен индекс, това означава, че по-малко инсулин ще се бори с нея, но фруктозата повишава нивото на грелин, което стимулира апетита.

Фруктозата насърчава развитието на безалкохолна мастна хепатоза. Чернодробният метаболизъм също произвежда пикочна киселина, която е свързана със сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, мазнините с „фруктоза“ имат тенденция да се натрупват в корема и този фактор е свързан и със ССЗ.
Ето още едно заболяване, което се свързва с прекомерната консумация на фруктоза:

повишава кръвното налягане;
причинява инсулинова резистентност – предшественик на диабет тип II;
провокира метаболитен синдром и подагра;
стимулира хронично бъбречно заболяване;
стимулира метастазите при рак на гърдата;
допринася за затлъстяването;
засилва растежа на раковите клетки при рак на панкреаса (казват, че Стив Джобс ходел с чаша портокалов сок през цялото време);
влияе негативно на невроните на нашия мозък.

Плодовете съдържат глюкоза и фруктоза в големи количества и в различни съотношения. Например, узрелият банан е един от най-богатите на глюкоза и плодове беден на фруктоза.

Вредни ли са плодовете?

В света на палео плодовете се наричат ​​“бонбони на природата“, а много бонбони са вредни, знаем. Но дори и да не сте на кетогенна диета, има смисъл да не държите купа с плодове в къщата през цялото време. Независимо от това, честно казано, трябва да кажа, че в истинските плодове все още има фибри, които не позволяват веднага цялата захар да попадне в кръвта, а я отделят постепенно, тъй като се усвоява.

Pile of fresh organic bananas on a market

И ако наистина искате да почерпите себе си или децата си с плодове, обърнете внимание на тях. Това са най-„сладките меса на природата“, наситени с антиоксиданти и други хранителни вещества, и в същото време те обикновено не са толкова богати на захар, както, да речем, ябълки, банани или манго. Особено диви плодове. Защо диви? Тъй като те не са били подлагани на обработка. Горещо ви препоръчвам да избягвате плодовите сокове в къщата като напитка. Няма нищо добро там (няколко добавени витамини) и много вреда. Имайте предвид, че сладките напитки като лимонадите също често са подсладени с фруктоза.

Да спомена, че и в меда молекулярният състав е подобен на захарта – това е глюкоза и фруктоза, почти 1: 1. Суровият мед е по-нисък и има все повече и повече хранителни вещества от всякакъв вид от тези, които са преминали термична обработка и са филтрирани. Със сигурност има много полезност, но все пак, ако се опитвате да отслабнете, по-добре е да оставите меда. И накрая, има банална непоносимост към фруктоза, която се изразява в диария и метеоризъм. А всяка непоносимост причинява възпалителни процеси в организма и нарушава усвояването на хранителните вещества. Бъдете здрави!