Плодовете и зеленчуците могат да спасят живота ни, но няма да ни предпазят от всички болести

„Яжте повече плодове и зеленчуци! “ – Вероятно най-важният съвет, който повечето хора пренебрегват всеки ден. Но всеки съвет, чиято същност е да консумирате нещо повече, за да се предпазите от всички болести,може да ви подведе.

Две скорошни проучвания предизвикаха предсказуем поток от хранителни препоръки. Оказва се, че увеличаването на количеството на зеленчуците в диетата може да предотврати стареенето на мозъка, а доматите и ябълките могат да възстановят белите дробове на бивши пушачи. И двата съвета бяха изключително асоциативни. Това не означава, че връзката отсъства – всъщност тя почти сигурно съществува. Но това не е същото като да кажеш, че едното е следствие от другото.

Вярно е, че консумацията на повече пиперки, спанак или броколи като цяло ще ви помогне да живеете по-дълъг и здравословен живот. Така че, всъщност, науката за храненето работи. Някои изследвания свързват доматите в диета с нисък риск от развитие на рак на простатата, но яденето на повече домати не е задължително да предотврати развитието на рак на простатата или друг вид рак.

Повечето хора грешат във вярването, че всички медицински изследвания се извършват по един и същи начин. Това не е така. Сериозно проучване включва клинично изпитване, което показва например, че хората, приемащи лекарство X, са имали по-малко инфаркти. Това проучване може да демонстрира, че самото лекарство Х предотвратява инфарктите, тъй като две групи хора са участвали в изследването – контролни и експериментални – които са били статистически сходни, тоест са били на една и съща възраст, разпределение по пол и т.н. В идеалния случай, единствената разлика между групите е, че едната група е приемала лекарството X, а другата само е мислила, че я приема.

Изследванията в областта на храненето вървят напълно погрешно. Няма клинични изпитвания, при които лекарите предписват по пет домата седмично в едната група, а в другата – плацебо домати. И така, ние отделяме време за дългосрочни наблюдения, когато изследователите молят субектите да докладват сами какво са яли, а след това да определят здравословното им състояние. В края на изследването човек може да прецени дали е вярно, че хората, които казват, че ядат повече плодове и зеленчуци, имат по-малка вероятност да имат диабет, инфаркт или рак.

Тук е важно да отбележим, че не критикуваме никакви изследвания в областта на храненето. Те са единственото средство, което помага да разберем как диетата се отразява на здравето ни. Но трябва да се отнасяме към тях със степен на скептицизъм. Науката за храненето работи, когато вземете предвид много изследвания наведнъж, за да направите общи заключения. Плодовете и зеленчуците са полезни за вашето здраве, но само като цяло.

Плодовете и зеленчуците наистина ли помагат при сърдечно-съдови заболявания?

Да! Това е един от най-известните и изследвани факти за положителното въздействие на плодовете и зеленчуците върху здравето ни. Множество големи проучвания (говорим за стотици хиляди хора) показват, че колкото повече плодове и зеленчуци консумираме, толкова по-малка е вероятността от инсулт, инфаркт и сърдечни заболявания като цяло. Особено полезни са зелените листни зеленчуци, кръстоцветните и цитрусовите плодове. Те също понижават кръвното налягане, а понякога помагат, както все едно да приемате лекарства.

Положителен ефект се наблюдава дори в проучвания, при които се обръща специално внимание на такива фактори като физическа активност, затлъстяване и тютюнопушене: всички те могат да повлияят на резултата. Хората, които консумират много плодове и зеленчуци, обикновено са по-стройни, спортуват повече и пушат по-малко, което прави вероятността от развитие на сърдечни заболявания по-малка. Намаленият риск показва, че грубата храна сама по себе си има полезни свойства.

Ами мозъка?

Според някои проучвания някои вещества влияят положително върху работата на мозъка, „той старее по-бавно“ и дори рискът от деменция е намален (придобит когнитивен деградационен синдром, често засяга възрастните хора). Но ако смятате, че не разбираме как храненето влияе на сърдечната функция и рака, просто погледнете колко малко знаем за мозъка.

Всъщност ние не знаем как се развиват деменцията и други мозъчни разстройства; знаем още по-малко как да ги предотвратим. Не разбираме как хранителните вещества могат директно да повлияят на мозъчната функция. Разбира се има някои общи правила, следвайки които можете да намалите риска от развитие на мозъчни нарушения, но това са най-основните принципи на здравословния начин на живот: не пушете и поддържайте нормално тегло. За да направите това, храненето трябва да бъде балансирано, а физическата активност – постоянна.

Науката за храненето все още не е добре развита, за да предложи по-добри съвети. Това може да ви звучи потискащо, но помислете за това: здравословната диета и достатъчната физическа активност всъщност подобряват общото състояние на организма. Няма нужда да спазвате сложни правила или да следвате най-новото в храненето. Просто трябва да развиете добри навици. И това е по силите на всеки.