Йога – пет закона и философия

йога

1. Правилни изпълнени упражнения (т.нар. асани)

Нашето тяло е предназначено за движение и да се усъвършенства с упражнения. Ако не осигуряваме достатъчно движение на мускулите и ставите, поради начина ни на живот, с времето настъпват и неблагоприятни промени, включително и болести. Необходими са упражнения, които същевременно трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява, но и полезни за тялото, духа и ума.
2. Правилно дишане (пранаяма)
Йога ни учи как да контролираме дишането си и да опълзотворяваме максимално дробовете си. Дишането трябва да е бавно, дълбоко и ритмично. По този начин се тонизирае и пречистваме ума.
3. Правилна релаксация
За постигането на вътрешен мир и напълно отпускане на мускулите е необходима правилна релаксация и медитация. По този начин се подмладява нервната система, което е от изключителна важност за жизнеността ни.
4. Правилен хранителен режим (диета)
Храната, която приемаме влияе на ума ни. За съжаление на всички месояди, които в момента четат и са заинтересовани от материята – учението йога изповядва вегетарианството.
5. Позитивно мислене
Може би най-важната част. Ние сме това, което мислим. Необходимо е да се опитваме да мислим позитивно и творчески, което ще ни доближи до превъзходо здраве и спокоен ум. Позитивния поглед към живота може да бъде развит и чрез изучаване на техниките от философията Веданта.