От колко вода се нуждае нашето тяло?

Водата е необходима за живота на тялото. Без него нито една жива клетка не може да живее и да изпълнява функциите си. Всеки ден тялото губи това необходимо вещество в резултат на работата на бъбреците, изпаряването на течност от повърхността на кожата и дишането.

Как да разберете колко вода е необходима?

Количеството вода, от което тялото се нуждае на ден, е различно при различните хора. Различни източници на информация предлагат различни формули за определяне на индивидуалния обем питейна вода, необходим на конкретен човек: разделяйки телесното тегло в килограми на 40, получаваме дневната норма на консумация на вода в литри; вторият метод на изчисление предлага да се определи целевият обем на течността, като се умножи обемът 30–35 ml на броя на килограмите телесно тегло. Количествата вода, изчислено по тези алгоритми, варират, но средно се оказва, че възрастен човек трябва да пие вода в обем от около 2-2,5 литра вода на ден.

Кога имаме нужда от вода?

В зависимост от редица фактори, нуждата на човешкото тяло от вода може да се промени както нагоре, така и надолу. Освен това понякога количеството консумирана течност трябва да бъде ограничено, за да се предотвратят здравословни проблеми. Увеличете приема на течности е необходимо в следните случаи:

Физическа работа или упражнения. Повишеното изпотяване и по-интензивното, в сравнение със спокойно състояние, дишането допринасят за загубата на големи количества вода.

Горещо време. В този случай причините за повишения риск от дехидратация са същите: загубата на големи количества вода през потните жлези и белите дробове.

Повишаване на телесната температура, по-специално при инфекциозни заболявания. Особено важно е да се възстановят изгубените течности, когато инфекциозно заболяване е придружено от повръщане и диария.

Бременност.

Навикът да пием кафе през деня. Тази напитка допринася за активирането на бъбреците, като по този начин увеличава обема на течността, отстранена от тялото.

Навикът да ядем сладки или солени храни.

Има и индикации за намаляване на приема на течности. По-специално, такива препоръки на специалист могат да получат хора със склонност към високо кръвно налягане или слабост на сърдечната дейност. Ограничаването на приема на вода при такива пациенти освобождава част от натоварването от сърдечния мускул.

Как да спазваме режим на пиене?

Обемът на водата, която трябва да се пие през деня, трябва да се разпределя повече или по-малко равномерно през периода от събуждането до вечерта – часове до 18:00:

Навикът да се пие по чаша вода сутрин на празен стомах се счита за полезен, веднага след събуждането. Това ще допринесе за пробуждането на организма, началото на работата на органите на стомашно-чревния тракт и тяхното пречистване от токсини. В края на сутрешните упражнения или джогинга.

Чаша вода, изпита преди хранене, ще помогне да се запълни по-бързо стомахът и ще предотврати преяждането. Всеки път, когато възникне субективна жажда, трябва да се пият няколко глътки вода. Тя никога не се появява просто така и винаги показва наближаващ дефицит на течности в организма.

Преди да вземете гореща вана. Преди да излезете навън в горещо време.

Пиенето на големи обеми течност преди лягане не се препоръчва. За да има винаги достатъчно вода за тялото, е необходимо да се вслушаме в препоръките на диетолозите по отношение на режима на пиене и сигналите на самото тяло. Пиенето на необходимото количество течност и правилното му разпределение през целия ден помага да се поддържа оптимален водно-електролитен баланс, без да се навреди на здравето и да се претоварват вътрешните органи.