От кой точно витамин D се нуждае нашето тяло?

Витамин D е необходим за човешкия организъм, тъй като той усвоява приема на калций и фосфор от храната, подпомага здравината на костите и здравето на мускулите и помага за защита срещу много заболявания. Има две разновидности: Витамин D2 се намира в растителните храни, D3 се намира в месото и рибата. Кое е по-ценното?

В продължение на много години диетолозите уверяваха пациентите, че и двете форми на витамин D са „биологично еквивалентни“. С други думи, добавянето на една и съща доза от един или друг сорт в храната еднакво повишава нивото на витамин в кръвта.

Изследователи от университета в Сури обаче показаха, че това не е така. Сюзън Ланъм-Ню, ръководител на Университетското отделение по хранителни науки, казва: „Установихме, че в сравнение с витамин D2, D3 е два пъти по-ефективен при повишаване нивата на витамин, когато се дава в разумни дневни дози. Това откритие означава, че здравните препоръки трябва да бъдат прегледани, тъй като мнозина твърдят, че двете форми на витамин D са еквивалентни.

“ За да се изключи влиянието на слънчевата светлина, под въздействието, на която се активира производството на витамин D от човешкото тяло, е проведено проучване на учените в продължение на две зими. 335 жени взеха участие в него. Доброволците бяха разделени на случаен принцип в пет групи и им даваха сокове и бисквити с D2 или D3 или никакви други витамини.

Оказа се, че при онези жени, които са приемали D3, съдържанието на витамин D в кръвта се е увеличило след 12-седмичен курс със средно 75%. Тези, които са взимали растителна D2 – 33%. Нямаше разлики в резултатите в зависимост от формата на приложение – с бисквити или сок. При участниците, които са били хранени, съдържанието на витамин D в кръвта намалява с около една четвърт. Същото се случва и с повечето хора, които не приемат достатъчно витамин А с хранене на фона на зимна слънчева светлина.

Освен това се оказа, че доброволците, приемащи D2, значително намаляват производството на витамин D от организма, поради което изследователите предполагат, че продължителният прием на витамин D2 може да бъде вреден за здравето.

По този начин растителната и животинската форма на витамин D влияе върху човешкото тяло по различни начини, което трябва да се има предвид при закупуване на витаминни препарати и биологично активни хранителни добавки. Витамин D е важно хранително вещество за здравето. През лятото и пролетта можете да игнорирате съдържанието му в хранителните продукти, ако ежедневно прекарвате 15-20 минути на слънце.

За да имат слънчевите бани ефект, достатъчно е да поддържате една десета от повърхността на кожата гола. Отворено и не обработено със слънцезащитен крем лице, шия и ръце е достатъчно.

През зимата или по всяко време на годината, когато не е възможно да прекарате достатъчно време на слънце, приемайте витамин D под формата на фармацевтични препарати. Обърнете внимание на пояснението, потърсете витамин D3 в списъка. Най-добрият източник на здравословни храни с витамин D са мазните риби.

Ползите от витамин D3

Освен че предпазва от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми, има все повече данни за благотворното му влияние в борбата с няколко типа рак. Витамин Д спира безконтролното размножаване на клетките, което го прави добро профилактично средство срещу онкологични заболявания, помага в лечението им, укрепва имунната система и потиска автоимунните процеси, което влияе върху продължителността на живота при болни от СПИН.