Нов тренд ли е оцетът за коса? Защо да го използвате и какви са предимствата му

Оцет за коса? Да, чухте правилно. Някои момичета използват оцета постоянно. Решихме да разберем защо го правят и дали трябва да започнем да го използваме в нашата рутина за красота.

Със сигурност у дома в кухнята имате ябълков оцет, който използвате главно за готвене. Сега можете да го преместите в банята, защото има много предимства за вашата коса. Той е особено полезен за тези, които изпитват сърбеж и забелязват, че косата постоянно се къса.

Плюсовете на оцета:

Дълбоко почиства скалпа

За почитателите на стилизирането, силиконовите продукти и шампоаните без сулфати, добавянето на ябълков оцет към тяхната рутина е чудесна идея. Съдържа оцетна киселина, която често се добавя във формулата на шампоани за дълбоко почистване. Той помага да се отървете от натрупването (наслояване на няколко продукта) и да направите кожата на главата наистина чиста.


Ускорява растежа на косата

Оцетът помага за подобряване на кръвообращението, което означава, че ускорява растежа на косата. Ако отдавна искате опашка, като тази на Ариана Гранде, опитайте се да си правите масаж на главата по-често и добавяте оцетна киселина към този „ритуал“.

Прави косата гладка

Ако косата ви изглежда безжизнена, постоянно пухкава и груба на пипане, това означава, че имат висок pH баланс. Ябълковият оцет помага за намаляването му, като прави косата по-гладка както визуално, така и на допир.

Помага за премахване на сърбежа и пърхота.

Оцетът често се използва като дезинфектант, тъй като има антибактериален и противогъбичен ефект. В случая за скалпа, помага да се почисти добре, след което сърбежът и пърхотът изчезват.

Какво трябва да запомните

Както при всеки друг продукт, важно е да не прекалявате с оцета върху косата – 3-5 минути ще са достатъчни. Ако разберете, че скалпът и косата реагират добре на оцета, можете да го оставите малко по-дълго.

Как да го използвате:

 смесете няколко супени лъжици ябълков оцет с вода;
 след шампоан и балсама, нанесете получената смес върху косата и скалпа;
 оставете за няколко минути и след това изплакнете.

Някои дори смесват оцет с вода в равни количества и го изсипват в бутилка със спрей, така че да е по-удобно да се прилага и разпределя по косата. Не е необходимо да използвате само ябълков оцет, можете да вземете и друг.