Митове и истини за укрепване на имунитета

С настъпването на студеното време си припомняме вълшебната дума „имунитет“. Но в същото време ние не разбираме напълно какво е и как работи, по всеки възможен начин се опитваме да го засилим, и го правим така както можем. Но дали всъщност си помагаме?

Бабините неща останаха все по-назад във времето. Сега все повече хора прибягват до „усъвършенствани методи“: използването на имуностимулиращи добавки под формата на хранителни добавки, ехинацея, екстракт от бъз, котешки нокът и т.н.

Заедно с диетолога и специалист в областта на уелнеса Александра Петренкова разбрахме дали има ефект от подобни методи и дали имунната система е доволна от подобна интервенция.

Принципът на действие на имуностимулантите е ясен и от името им : стимулират имунитета. Представете си, че „стимулирате“ колата си да възобнови шофирането чрез завъртане на ключа. Резултатът ще зависи от това дали има гориво в резервоара или не. Така е и с имунитета. Само че хиляда пъти по-трудно.

Организмът на много хора е в недостиг на най-важните вещества, които са горивото за имунната система: витамин D, желязо, магнезий, витамин С, цинк и други.

Ако тяхното ниво в организма е недостатъчно, тогава приемането на имуностимуланти ще доведе до неадекватно активиране на имунната система. Крайният резултат е изпълнен с автоимунни заболявания. Това е същият AIT (автоимунен тиреоидит), RA (ревматоиден артрит), системен лупус еритематозус, множествена склероза. Като цяло спектърът им е огромен.

Ако имунитетът започва да спада, трябва да компенсирате дефицита!, Но не се стремете към постижения с имуностимуланти само веднъж годишно. Все едно да се опитвате да карате кола без бензин.

Какви ключови кръвни параметри трябва да се наблюдават, за да се компенсират необходимите дефицити на най-важните вещества в организма?

Ниво на витамин D

Профилактичната доза, която може да се приема без анализ, е 2000 IU / ден. Продължителността на приема е най-малко 3 месеца. Такава доза ще подобри ситуацията, но няма да коригира изразения дефицит, ако съществува. В идеалния случай, преди да започнете употреба, си струва да си направите кръвен тест.

Тестът се нарича 25 (OH) витамин D. Оптималното ниво е 70-100 ng / ml. Ако резултатът е в nmol / l, тогава оптималното ниво започва от 150.Достатъчното съдържание се основава на работата не само на имунната, но и на хормоналната, дихателната и храносмилателната системи.

Магнезий

Ако искате да помогнете на тялото да бъде енергично и да се съпротивлява на инфекции, дайте му магнезий. Проверете нивото му в кръвта – няма да успеете, тъй като е важна концентрацията му в тъканите, което не е възможно да се измери.400 mg магнезий на ден се счита за профилактична доза. Най-оптималните форми: малат, глицинат и таурат. Научете се да четете етикета.

Витамин С

Той е разтворим във вода и не може да се съхранява в тялото за бъдеща употреба. Следователно идеята да ядем витамини през лятото, за да сме здрави през зимата е обречена на колапс. 500 mg витамин С на ден – необходимия минимум!

Цинк

Страхотно средство за настинка! Понякога само един цинк може да ускори хода на острите респираторни вирусни инфекции и да облекчи симптомите. Профилактичната доза е 20 mg на ден, терапевтичната доза е 50 mg на ден. Оптимална форма: цинков пиколинат.

Всички тези добавки са предназначени да не стимулират имунитета ви, а да създадат условия за нормалното му функциониране, без странични ефекти.

Има и някои лоши навици и продукти, които действат като имуносупресори, тоест потискат имунитета:

 Захар и всички продукти, съдържащи захар. 
 Тютюнопушенето;
 Липса на сън;
 Голямо количество въглехидрати в диетата и дефицит на протеини и мазнини;
 Твърде сух и топъл въздух в стаята.

Бъдете здрави и разумни за имунната си система!