Митове за Боди Билдинга

боди билдинг

1. Може да направиш мускули като професионален културист без да взимаш стероиди, просто трябва повече време

Въпреки това което много културисти твърдят, всички професионални културисти използват средно по 8 различни стероида. За съжаление без ‘манипулирането’ на някой хормони просто не е възможно да се изгради такова ниво на мускулатура:

Все пак, това не е причина за отказване – с правилна тренировка, с подходяща диета и достатъчно време за почивка, почти всеки е способен да направи впечатляваща физика, макар и да бъде извън Мистър Олимпия 🙂

2. За да станеш огромен трябва да спазваш само високо калорична диета

Ами, това е вярно, но ако спазваш само високо калорични диети най-вероятното, което би постигнал е да заприличаш на близнак на човечето от Michelin.

Най-вероятно високо-калоричните диети не са за теб, освен ако нямаш супер бърз метаболизъм.

3. Повече тренираш, толкова повече напредваш

Дори професионални културисти са споделяли, че най-голямата грешка, която някога са правили е било да претренират … какво остава тогава за натуралните боди билдъри !?

4. Колкото е по-дълга тренировката, толкова по-добре

Не е необходимо да се правят по 20-30 серии за мускулна група, дори 10, както някои ‘експерти’ съветват. Някои изследвания показват, че дадена мускулна група може да се натовари дори с една единствена серия, стига в нея да са взели участие всички мускулни влакна.

5. Не е необходимо да си силен, за да си огромен

Много хора вярват в това, но истината е, че мускулната маса се увеличава, когато расте и силата.

6. Програмите на професионалистите, са най-добрия избор как да тренираш

Истината е, че всеки от нас е уникален и трябва да открие точно тази програма, която ‘работи’ за него.

7. Ако спрете да тренирате, мускулите ви ще се превърнат в мазнини

Мускулите могат да се превърнат в мазнини, колкото златото може да се превърне в олово. Ако сте спрели тренировките, мускулните клетки просто ще се адаптират към новите условия. С други думи, те просто ще се свият.

8. Най-добрите резултати се постигат с електронните уреди за тренировки

Сложните уреди, предназначени да ‘тренират’ дадена мускулна група, в крайна сметка водят по-малко ефективен краен резултат, отколкото добрите стари дъмбели и гири. Използвайки прости упражнения, както клякане, лег преса, раменни преси и мъртва тяга все още са най-ефективното средство за тренировка, измислена някога.