Мелатонина-хормона на съня и неговите полезни свойства

Какво е мелатонин?

Мелатонинът (N-ацетил-5-метокситриптамин) е хормон, произведен от епифизната жлеза на мозъка. Епифизната жлеза, чийто размер не е по-голям от грахово зърно, се намира точно над средния мозък. Неговият синтез и освобождаване се стимулира от тъмнината и се потиска от светлината.

В тъмното производството на мелатонин се засилва, през деня той е в упадък. Следователно слепите хора и тези, които работят на тъмно, могат да изпитат проблеми с нивата на мелатонин. Липсата на слънчева светлина през деня или ярка светлина вечер може да наруши нормалния мелатонинов цикъл при всеки.

Мелатонинът е хормон, отговорен за настройването на цикъла на съня и събуждането на човек. Недостигът на мелатонин води до нарушаване на съня, шум в ушите и риск от сериозно заболяване.

За милиони хора мелатонинът може да бъде начин за избягване на постоянна умора и нарушаване на съня.

Сънят е невероятно важен за здравето на цялото тяло и за профилактика на остри и хронични заболявания.

Но какво точно е мелатонин? Това е хормонът, който е отговорен за настройката на цикъла сън-събуждане. Разбира се, при условие че тялото ви получава достатъчно мелатонин.Според ново проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, на всеки трети възрастен редовно му липсва сън.Едно от основните предимства на мелатонина е неговият благоприятен ефект, който помага да спите здраво и да не се чувствате уморени след това.
Мелатонинът се използва за лечение на проблеми със съня, които са резултат от промяна на часовите зони или безсъние. Той дори се използва при лечението на някои видове рак

Проучванията показват, че мелатонинът има положителен ефект върху онкоболните, особено в случай на рак на гърдата или простатата. Тези два вида рак са свързани с хормони, така че е логично в случая мелатонинът, да играят значителна роля в процеса на лечение. Той се произвежда естествено в организма. Кофеинът, алкохолът и тютюнът обаче допринасят за намаляване на нивото му. Ако работите нощна смяна или имате лошо зрение се отразяват негативно на производството на мелатонин.
Той помага на някои хора да се върнат към нормалния си ритъм на живот. Нека да поговорим за кого може да бъде полезен мелатонинът, неговите ползи и оптималната дозировка, като вземем предвид здравословното състояние.

Полезните свойства на мелатонина

Насърчава здравословния сън

Най-известната употреба на мелатонин е за решаване на проблеми със съня. Традиционното медицинско лечение обикновено включва прием на лекарства. Въпреки това, те често водят до дългосрочна зависимост и имат дълъг списък от възможни странични ефекти. Поради това мнозина се стремят да се справят с проблема, като използват естествени средства.

Проучванията сочат, че приемането на добавки с мелатонин може да помогне на хора с циркаден ритъм, като например тези, които работят нощна смяна или имат проблеми със съня поради промяна на часовите зони. Добавките с мелатонин също могат да бъдат полезни за хора с хронично ниски нива на мелатонин, като шизофрения или лошо качество на съня.

В проучване от 2012 г., публикувано в списанието Drugs & Aging, учените анализираха ефектите на мелатонина с продължително действие при лечение на безсъние при пациенти на възраст 55 и повече години. В Европейския съюз доза от два милиграма мелатонин с удължено действие е одобрено лечение за ранно безсъние, характеризиращо се с лошо качество на съня.

Може да бъде полезен при лечение на рак на гърдата и простатата.

Редица проучвания сочат, че ниските нива на мелатонин могат да бъдат свързани с риск от рак на гърдата. За да се определи колко ефективно мелатонинът спира растежа на тумора, екип от изследователи проучи ефекта на доза мелатонин върху растежа на тумора на гърдата при лабораторни условия (използвайки ракови клетки) и в тялото на мишки. Учените откриха, че мелатонинът може да забави растежа на тумора и производството на клетки, както и да блокира образуването на нови кръвоносни съдове при модели с рак на гърдата, отрицателен за естроген-рецептор. Това проучване през 2014 г. показа потенциала на мелатонина като лек за рак на гърдата.

Намалява негативните симптоми на менопаузата

Забелязано е, че добавките с мелатонин помагат при проблеми със съня, които се появяват по време на менопаузата. При изследването на периода на перименопауза и менопауза жените на възраст от 42 до 62 години приемат добавки мелатонин ежедневно в продължение на шест месеца. В резултат на това повечето от участниците отбелязват общо подобрение на настроението и значително смекчаване на депресията. Очевидно резултатите от това проучване показват, че приемът на мелатонин в периода на перименопауза и менопауза може да доведе до възстановяване на функциите на хипофизата и щитовидната жлеза към по-млада схема на регулиране.