Лятна диета

летни диети

Българско кисело мляко – за калций и протеини
В днешно време киселото мляко е смятано за една от основните съставка в диетичните менюта.
Приема се, че ако се се храните с кисело мляко 2-3 пъти на ден ще успеете да намалите теглото си.
В една купичка кисело мляко се съдържат цели 30% калций от дневните нужди на човешкия организъм. Освен калций, в киселото млято се съдържат и белтъчини, които поддържат имунната ни система, предпазват я от инфекции и се грижат за стомашно-чревния тракт.

Домати и Чушки – за витамин А , витамин С и Ликопен
Един средноголям домат притежава само 35 калории, но дава на организма цели 40% от витамин С и 20% от витамин А, необходими за цял ден.
Освен това доматите имат високо съдържание на ликопен (силен антиоксидант, който дава червения цвят на много плодове и зеленчуци). Той се използва при превенция от различни видове рак.
Чушките също съдържат полезни антиоксиданти, като бета каротин, който засилва имунната система и предпазва от увреждане на клетките, предизвикано от свободните радикали.
В чушката се открива изобилие от витамин С, дори повече от доматите.
Достатъчна е само половин купа зелени, жълти или червени чушки, за да си набавите 230% от дневните нужди от витамин С, а съдържа само 20 калории.

Горски плодове – за фибри
Нищо не напомня за лятото така, както аромата на горските плодове като ягоди, малини, къпини, боровинки. Най-много витамин С в състава си притежават ягодите в сравнение с останалите.
Горските плодове са богати на фибри, които са изключително полезни при борбата с „лошия“ холестерол. Освен това притежават хранителни съставки (особено боровинките), които подобряват паметта.
В една купа горски плодове се съдържат около 45 калории.

Манго – за антиоксиданти и фибри
Мангото има едно голямо предимство пред останалите плодове – съдържа повече фибри.
Освен това е нискокалорично (95 калории в средно голям плод), има ниско съдържание на мазнини, не съдържа холестерол и има голямо количество бета каротин в състава си. Дава 76% от необходимото за един ден количество витамин С.

Високото съдържание на калий е друго предимство на мангото. Тялото ни се нуждае от този минерал, който регулира кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Бобови растения – за протеини и фибри
Ползата от бобовите растения – грах, леща, всички видове боб и др. – действително съвсем не е еднозначна, всички те обаче са достатъчно хранителни и добър източник на фибри, желязо и протеини.
Тези малки вкусни зрънца могат да ви заситят много лесно и да озаптят апетита ви към по-калорични храни. Предимството им е, че съдържат малко калории, малко наситени мазнини и не съдържат холестерол.
В половин купа замразен грах има 65 калории и средно 115 калории за същото количество боб.

Чудото: Вода
Вероятно най-важната съставка във всяка диета е водата. Може и да няма хранителна стойност, но е основен катализатор в множество важни телесни функции, включително храносмилането, метаболизма и работата на клетките.
Водата е и ключът към редуцирането на теглото.
Факт е, че плодовете, зеленчуците и много супи съдействат при сваляне на килограми, именно благодарение на високото си съдържание на вода.
Тялото на възрастен човек е съставено от 60% вода и диетолозите съветват – пиенето минимум на 8 чаши на ден запазва нормалния ход на функциите на организма и така той работи като добре смазана машина.