Ето защо наричат Шизандра-кралицата на билките

Малките червени плодове от шизандра не са само вкусна храна, те се използват за лечебни цели повече от 2000 години. Благодарение на уникалния си състав шизандрата е едно от десетте най-полезни лечебни растения в света.

Шизандрата, или китайската лимонена трева, често се нарича „плод с пет вкуса“. Тя получава такова интригуващо име, защото плодовете й наистина напомнят на пет вкуса наведнъж – сладък, солен, кисел, пикантен и горчив. Растението има много приятна лимонова миризма.

В китайската медицина това необичайно разнообразие от вкусове се свързва с пет елемента – огън, вода, земя, дърво и метал. Как петте аромата могат да се комбинират в едно зрънце? Кората и нейната стъбло са сладки и кисели, семената съчетават вкусовете на пикантно-солени и пикантно горчиви.
Родом от Китай, това издръжливо растение расте в североизточна Азия.

Шизандра – състав и полезни свойства

Голямото разнообразие от хранителни вещества от горските плодове се основава на различни съставки. Това са лигнани (фитохормони) шизандрин и хомизин, както и витамини, минерали и етерично масло.

Следните терапевтични ефекти се приписват на тези съставки: общо укрепващо, регенериращо, спазмолитично, противовъзпалително, повишаваща ефективността, пречистване на кръвта, балансиране. Освен това зрънцето има свойствата на афродизиак, а антиоксидантите поддържат и защитават клетките и се подмладяват.

Възможни странични ефекти от шизандра

Ако използвате плода правилно, той е напълно безопасен. Неправилната употреба може да причини странични ефекти – загуба на апетит, стомашен дискомфорт, алергични реакции: обрив и сърбеж.

По време на бременността е по-добре да не го приемате – това може да причини спонтанен аборт. Същото се отнася и за кърмачките: няма достатъчно доказателства за ефекта на шизандра върху кърмаче.

В традиционната китайска медицина растението се използва за:

укрепване на имунитета;
подобряване на умствените и физическите показатели;
удължаване на живота;
регулиране на кръвната захар;
понижаване на кръвното налягане;
повишаване на устойчивостта на стрес;
по-нисък холестерол;
лечение на кашлица, астма или дори хепатит;
с еректилна дисфункция

Шизандра помага при следните симптоми:

намалява умората и безсънието;
с ПМС (предменструален синдром);
когато имате повишен апетит;
за укрепване на надбъбречните жлези;
с оплаквания от стомашно-чревния тракт (например диария);

в случай на проблеми с пикочния мехур;
при слабост на паметта и проблеми с концентрацията;
със сърдечни проблеми;
при проблеми с психичното здраве (например депресия, прегаряне);
в случай на кожен обрив, дерматит и екзема;
със зрителни увреждания и глухота

Дозировка

Получаването на желания ефект зависи много от правилната доза и форма на приложение. В Азия плодовете често се използват под формата на сок или прах, смесени с вода. Билковият екстракт се предлага и под формата на капсули, което опростява дозировката.

Използване при готвене

Плодовете на шизандра се използват за направата на освежаващи безалкохолни напитки от плодовете на шизандра, приготвя се вкусно желе, или задушени плодове, ароматно сладко и за гарнитури за сладкиши.

Обобщение

Шизaндpa – e вид мeдицинcĸи плoдoвe c мнoжecтвo лeчeбни cвoйcтвa, ĸoитo ce изпoлзвaт в тpaдициoннaтa ĸитaйcĸa мeдицинa (ТСМ) в пpoдължeниe нa xиляди гoдини.

Heгoвитe пoлзи вĸлючвaт нaмaлявaнe нa възпaлeниeтo; пoмaгaт зa нaдбъбpeчнaтa фyнĸция,пoмaгa дa ce cпpaвим cъc cтpeca; пoдoбpявaнe нa фyнĸциитe нa чepния дpoб и xpaнocмилaнeтo; зaщитa нa ĸoжaтa; пoдoбpявaнe нa yмcтвeнитe cпocoбнocти;  пoмoщ пpи здpaвa ceĸcyaлнa фyнĸция.

Moжeтe дa изпoлзвaтe шизaндpa в тинĸтypa, дa я изядeтe пoд фopмaтa нa пpax или плoдoв eĸcтpaĸт, дa пpиeмaтe дoбaвĸи в xaпчeтa или ĸaпcyли или дa я пиeтe в чaй, тoниĸ или дopи винo.

Πлoдoвeтe пpитeжaвaт пeт paзлични cвoйcтвa нa вĸyc: гopчивa, cлaдĸa, ĸиceлa, coлeнa и гopeщa.