Кой чай е по-здравословен за пиене и защо?

Чаят е най-популярната напитка на нашата планета. Благоприятно за здравето, подобрява настроението и умствените способности, намалява риска от сърдечни заболявания и диабет. Как да извлечете максимума от чаша чай?

Чаят е добър източник на микроелементи, включително флуориди, магнезий и цинк. Но основните ползи за здравето идват от трите биологично активни съединения, които съдържа: катехини, кофеин и теанин. Катехините са химикали с антиоксидантни свойства. Кофеинът е психостимулатор. L-теановата киселина определя релаксиращите свойства на чая.

Всички тези съставки влияят на вкуса и аромата на напитката. Кой чай е по-здравословен? Черен, улун, зелен и бял – всички видове чай се получават от едно и също растение: camellia sinensis. Разликите в свойствата определят особеностите на прибирането и обработката на културите. Главно окислителното състояние под въздействието на кислорода и ензимите и времето за събиране. Черният чай е най-окислен; улунът е частично окислен. Зеленото и бялото не ферментират. Разликата между тях е, че белият чай се получава от листата на ранните култури, зеленият – от късният.

Обработката леко засяга теанина. Съдържанието му във всички видове чай е приблизително едно и също. Нивата на кофеина зависят от много фактори. Обикновено повече стимулант има в черния чай. Катехините са склонни към окисляване, те са по-малко в черния, най-много в зеления и бял чай. Думата „чай“ отдавна е домакинска дума. Така наричат ​​всяка напитка, която трябва да се вари. Плодовите и билкови „чайове“, макар и вкусни и здравословни, нямат нищо общо с истинския чай, приготвен от листата на камелия.

Трябва да се внимава при приготвяне на напитки на базата на чай, продавани предварително опаковани. Трудно е да си представим колко биологично активни вещества са останали в тях. Обикновено дефицитът им „компенсира“ огромното количество захар, което производителите обичат да „подобряват“ вкуса си. Много доброто – не е добро. При цялата му полезност, прекомерната консумация на чай може да бъде вредна. Сред последствията от свръхдоза кофеин са мигрена, безсъние, нервност и пр. В допълнение към кофеина, танините могат да причинят вреда на здравето, които, когато се свържат с желязото, влошават абсорбцията му.

Как да си направим чай?

Изборът на правилния чай не е достатъчен. Необходимо е да го варите правилно. Този прост процес значително влияе върху съдържанието на биологично активни вещества в чашата на напитката.

Основното в този процес е търпението.Варете за 2-3 минути.Екстрактите от чая са около 60% катехини, 75% кофеин и 80% теанин. Максимумът на тези вещества при температура на водата 80 ° C може да се получи за 20-30 минути. На практика обаче малко хора варят чая половин час. Какъв ще бъде вкусът на напитката след толкова варене, това е друг въпрос? В допълнение към времето, pH на водата влияе върху процеса на извличане.

Ниското ниво на параметъра ускорява приготвянето, високото ниво се забавя. Много експерти в домашни условия са сигурни, че варенето в микровълновата печка разгражда напитката. Но изследователите твърдят, че микровълните не вредят, а само ускоряват процеса. За една минута във фурна на средна мощност се извличат повече вещества от чая, отколкото при стандартно приготвяне на 2-3 минути.

Как млякото влияе на свойствата на чая?

Германски и африкански изследователи стигнаха до извода, че млякото намалява биологичната активност на чая и следователно неговите ползи за здравето. В същото време холандците установили, че нивото на антиоксиданти в кръвта не зависи от млякото. Няма научно доказани препоръки относно реда за приготвяне на напитка. Трябва ли млякото да се налива в чая или, обратно, чая в мляко?

Уважаемите членове на Британското кралско химическо дружество подкрепят втория вариант. Но тяхната гледна точка е оправдана от вкуса на млечния протеин, а не от действието върху тялото на съставките на напитката. В торбичка или без? Кутиите и опаковките обикновено съдържат по-качествени листа от сашетата за еднократна употреба. Качествения лист съдържа повече активни вещества. Но вътре в торбата има чаени листа, което ускорява варенето. Освен това в нискокачествените сортове има повече стъбла с високо съдържание на теанин в сравнение с листата. Както виждаме, чая в торбичка и „свободен лист“ може да бъде полезен. Изборът зависи от потребителя.


Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield