Кои са лечебните свойства на пикногенола, и защо трябва да го приемате?

Пикногенолът се произвежда от кората на френски крайбрежен бор (латинско име – Pinus pinaster). Дърветата се отглеждат на плантации от 2,5 милиона акра в югозападна Франция. За направата на мебели се използва дървото, а всички изсечени се заменят с нов разсад, което прави продукцията напълно екологична. Кората, която остава като страничен продукт, се използва като суровина за производството на пикногенол.За производството на 1 кг пикногенол са необходими около 1000 кг кора. Важно е да извлечете биофлавоноидите от кората в рамките на 48 часа след разрязването. Пестицидите не се използват за отглеждане на дървета и не се използват токсични разтворители в процеса на патентована екстракция.

Пикногенолът е екстракт от външната кора на дърветата. Прясната кора се натрошава и се екстрахира с етанол и вода, като се използва патентован процес. След цялостно почистване, суровият екстракт се изсушава със спрей и се стрива с фин кафяв прах. Тогава екстрактът се стандартизира, като се осигурява съдържание на активни растителни вещества, наречени процианидини, равно на 70% +/- 5%.

Пикногенолът съдържа много разновидности на биофлавоноиди, например катехин, епикатехин, флавони и таксифолин. Пикногенолът съдържа също много плодови киселини, включително кафеена киселина, ферулова киселина, галова киселина, кумарова киселина и ванилова киселина. Тези биофлавоноиди и плодови киселини се срещат и в други плодове и зеленчуци, но никога в същото растение и в същите пропорции.

Пикногенолът действа като антиоксидант, който помага за поддържане на добро здраве, като защитава телесните клетки от оксидативно увреждане.


Екстракт от много висока сигурност

Пикногенола е на пазара повече от 40 години. Свойствата на това вещество са проучени в множество научни изследвания. Независими експерти в областта на токсикологията признаха пикногенола за напълно безопасен (категория GRAS – Общопризнат като безопасен). Това означава, че се счита за напълно безвреден за човешката консумация.

Пикногенолът има много невероятни и разнообразни лечебни свойства, но се смята, че има четири основни лечебни свойства:

Осигурява широка антиоксидантна защита
Подкрепя здравето на ставите
Има мощен противовъзпалителен ефект върху тялото 
Образува протеинови структури и хранителни вещества в кожата 
Нормализира кръвната захар и укрепва кръвоносните съдове 
Възстановява зрението

Ето и по-подробно за лечебните му свойства:

Кръвно налагяне

Пикногенол помага за поддържане на здравословно кръвообращение, като оптимизира освобождаването на химикали от ендотелните клетки – клетките, които подреждат артериите и вените – което подобрява тяхната функция и кръвообращение, а също така допринася за поддържане на нормалното кръвно налягане.

Поддържане на здравословен холестерол

Ефективността на пикногенола за поддържане на здрави кръвни липиди е доказана в няколко проучвания при хора, включително жени с менопауза, както и пациенти с ключови рискови фактори.

Подобрява функциите и работата на ставите в спорта

Пикногенола е доказал в много проучвания, че насърчава ставната подвижност и гъвкавостта и естествено облекчава болките в ставите. След употребата на му ставите при хората стават по-гъвкави и пациентите изпитват усещане за комфорт в ставите. Последните проучвания показват, че пикногенола подобрява атлетичните показатели и подобрява възстановяването след големи натоварвания. Също така намалява мускулните крампи и болката по време и след интензивни тренировки.

Здрава кожа

Пикногенолът защитава колагена от структурните протеини и еластин, а също така увеличава новото производство на колаген и хиалуронова киселина в кожата, което е най-важно за нея,за да изглежда здрава и млада. При жени с менопауза пикногенолът повишава еластичността и влагата на кожата, особено при жени със суха кожа.

И много други лекарствени свойства

Пикногенола повишава умствената работа, включително способността да се поддържа постоянно внимание, памет и настроение. Студентите, които използват пикногенол, имат по-високи резултати в университетските тестове от студентите в контролната група. Пикногенолът също подобрява бдителността и удовлетвореността. За жени в менопауза- помага за естествен контрол на симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, проблеми с паметта и още повече, намалява ефекта на хормоналните нива върху цялостното здраве. При млади жени пикногенолът облекчава дискомфорта, свързан с менструалните болки.
Пикногенолът има мощни антиоксидантни свойства, с които помага за неутрализиране на агресивните свободни радикали, преди да повредят клетките.

Няколко клинични проучвания показват, че пикногенолът подобрява дихателната способност на астматиците.Лекарите са показали, че пикногенолът помага за улесняване на дишането при астма и действа като антихистамин при алергична астма.Пикногенолът облекчава и симптомите при пациенти с диабет, ако имат увредени капиляри в окото.Поддържа здравословна глюкоза в кръвта при хора с диабет.

Пикногенолът защитава кожата от вредни ензими, а също така спомага за възстановяване на еластичността и помага на кожата да изглежда гладка и млада.