Кои продукти са убийци на младостта и красотата?

Когато ядем, мислим ли за ефекта на храната върху телата ни? Всички искаме да изглеждаме млади и красиви, да сме здрави, стройни, енергични. Въпреки това, сядайки на масата за вечеря, често забравяме за необходимостта от правилно и здравословно хранене, като даваме предпочитание на вкусна, но далеч от здравословната, а понякога и вредна храна.

В най-добрия случай можем да се погрижим как се отразява изяденото върху фигурата. Но какво да кажем за здравето?

Правилното хранене е необходимо не само за поддържане на хармония, но и за поддържане и укрепване на здравето. Чухме за това кои продукти ще ни бъдат от полза. Тази тема е много популярна днес. И кои храни са най-вредни по своето въздействие върху нашите тела? Учените са кръстили пет храни, които спокойно могат да бъдат наречени убийци на нашата младост и здраве. Като намалим консумацията им или напълно ги изоставим, можем да забавим процеса на стареене, да увеличим продължителността и качеството на живот. Ето за какви продукти говорим:

Транс мазнини

Най-големият брой от тях съдържа любимите пържени картофи, както и пуканки, чипс, крекери и дори маргарин. Яденето на храни, съдържащи трансмазнини, допринася за развитието на затлъстяване и сърдечни заболявания. Учени от университета Тулан (САЩ) смятат, че консумацията на трансмазнини е една от основните причини за преждевременно стареене. Забелязва се, че хората, които злоупотребяват с такава храна, изглеждат много по-стари от годините си.

Глюкозо-фруктозен сироп

Говорим за евтин заместител на захарта, използван за приготвяне на сладкиши, които виждаме по рафтовете на супермаркетите, сладки газирани напитки и консерви. Производителите използват този сироп, за да подобрят вкуса на своите продукти и да удължат срока му на годност. Потребителите на такива продукти са изправени пред сърдечна недостатъчност, чернодробни заболявания и стоматологични проблеми.

Учените от Центъра за функционална медицина в Кливланд са склонни да вярват, че храната, приготвена с помощта на глюкозо-фруктозен сироп, попадайки в стомаха, ускорява процеса на стареене на организма и съветват възможно най-малко да купувате закупени торти и сладкиши. Ако сте човек, който не може да си представи живота си без сладки, изберете натурален шоколад, заменете захарта с мед, яжте повече плодове.

Рафинирана сол

Въпреки че солта помага за подобряване на вкуса на готвените ястия, тя е нездравословна, защото спомага за задържането на течности в тялото, което води до хипертония. Изследователи от Медицинския колеж (Джорджия) са установили, че прекомерният прием на сол ускорява процеса на стареене. Свикнали сме да вярваме, че храната, приготвена без сол, е свежа и безвкусна, но можете да направите и без нея. Вместо сол можете да добавите пресни билки, подправки към гарнитурите и да готвите месо с добавка на лимонов сок и лингови боровинки. Храната няма да ви се струва безвкусна.

Преработено месо

Говорим за такива месни продукти като наденица, колбаси, бекон. Всички те се характеризират с високо съдържание на консерванти, които могат да причинят кожни заболявания и да доведат до появата на възпалителни процеси в организма. Когато ядем преработено месо по този начин, тялото ни престава да произвежда колаген, който е отговорен за младостта и еластичността на кожата. Какво се случва, когато злоупотребяваме с месни удобни храни? Кожата губи естествения си блясък, става бледа, придобива нездравословен нюанс и остарява. За да избегнете подобни неприятности, дайте предпочитание на морската риба, която е изключително полезна и необходима, за да сте здрави и да изглеждате свежи и привлекателни.

Алкохол

Отдавна е известен факта, че алкохолът е истински убиец на нашата младост и красота. Преработва се от черния дроб, за да неутрализира токсините. Когато черният дроб не се справи с това и това се случва с постоянната и нескромна употреба на алкохолни напитки, както и други вредни продукти, получаваме редица здравословни проблеми. По кожата се появяват бръчки и обриви. Обобщавайки, можем да кажем, че само от нас зависи как се чувстваме и как изглеждаме. Давайки предпочитание на здравословната диета, ние помагаме за запазване на младостта и подобряване на здравето. Достатъчно е да намалите консумацията на нездравословна храна, за да усетите резултата и да я видите в огледалото.