Хората обичат да защитават тялото си от вируси, като добавят към менюто си лимон, джинджифил, чесън,шипка и други. Но рядко в този списък присъства черната ряпа.

Да, не се консумира толкова често в съвременните кухни. Но ако този зеленчук се използва правилно, той може да осигури огромна подкрепа на имунната система. Към това добавете и скромната цена за тази коренова култура – и репичките могат да бъдат отлична и бюджетна помощ в борбата с вирусите.

Има дори научно проучване, въз основа на което може да се предположи, че сокът от черна ряпа е по-ефективен от пеницилин! И въпреки че има поговорка „по-лошо от горчива репичка няма“, този зеленчук може да бъде много вкусен в салати, пилаф и дори като пълнеж за равиоли.

Какво е толкова полезното в сто грама репички?

Първо, значителното съдържание на витамин С и В9. На второ място, калий, калций, натрий, селен, цинк, мед, фосфор и манган. Трето, фолиевата и пантотеновата киселини. И дори опашката на ряпата може да бъде полезна – тя е шампион по съдържанието на серни етерични масла, които подобряват състоянието на имунната система. Сокът и екстрактите от този зеленчук се лекуват успешно при белодробни и чревни заболявания, болки в ставите, както и при заболявания на пикочно-половата система. Простатит, цистит, кашлица – във всички тези случаи репичките ще дойдат на помощ.

Джон Стотън, писател, редактор, издател и фотограф със степени по английски и интегративна биология от Университета на Илинойс в Шампан-Урбана (САЩ), в продължение на няколко месеца изучава полезните свойства на тази коренова култура и стига до извода, че репичката:
помага при кожни заболявания и хиперпигментация; повишава нивото на глутатион, поради което поддържа черния дроб; подобрява здравето на щитовидната жлеза; намалява риска от рак поради съдържащите се в него антоцианини; понижава холестерола.

И колко естествени антибиотици има в нея! В същото време не е необходимо да е в голямо количество – само три супени лъжици сок от репички на ден вече ще имат терапевтичен ефект. Но трябва да знаете, че сокът от репички не се приема на празен стомах, с язва и нефрит, с алергия към тази коренова култура, както и с повишена чувствителност и чупливост на зъбния емайл. И ето рецептата за най-простата и полезна салата от репички: вземете равни количества репичка, моркови и ябълки, настържете, добавете малко стафиди, подправете с мед, ябълков оцет или слънчогледово масло – без миризма, за да не прекъснете деликатния аромат на кореновата култура.

Репичките също са вкусни в комбинация с цвекло и заквасена сметана. Пикантният й остър вкус се комбинира добре с месо (както в известната салата Ташкент). Добра е в маринована форма и печена, въпреки че губи някои от полезните микроелементи по време на термична обработка. Експертите твърдят, че най-добрата черна ряпа е малка, с диаметър до десет сантиметра. Това е нискокалоричен продукт: в 100 грама зеленчук – само 36 калории. Яжте черна ряпа и бъдете здрави!