Как сънят се отразява на живота ни

От деца все ни повтарят,че здравият сън ще ни направи успешни и красиви. Така ли е? Нека да го разберем.

При липса на сън биоритмите на организма се провалят: паметта започва да намалява, концентрацията и вниманието се влошават, имунитетът отслабва.
Липсата на подходяща почивка често причинява лоши навици, преяждане и безпокойство.

Някои хора пренебрегват съня си, за да направят възможно най-много неща, но това е голяма заблуда. Лекарите казват, че умореният мозък е по-бавен и отнема 2-3 пъти повече време за изпълнение на задачите.

Сънят е физиологичен процес, който попълва енергийните ресурси на тялото, отговаря за паметта и развитието на нови знания. Цялостната 8-часова почивка помага на тялото да създаде имунокомпетентни клетки, които помагат в борбата с вирусите.

Трябва да запомните, че дневният сън не може да замести нощния. Причината за това са циркадните ритми, присъщи на човешката природа.

По време на сън се произвежда специален хормон – мелатонин. Ако човек е работил през нощта, тогава дневният сън ще продължи 3-4 часа и това време не е достатъчно, за да компенсира ресурсите, изразходвани от организма. Мелатонинът се произвежда само на тъмно. Недостигът на хормони води до ранна старост, наднормено тегло, както и заболявания на сърдечно-съдовата система и дори онкология.

Хормонът не се натрупва в организма, а се произвежда от епифизната жлеза в ограничено количество и се консумира през целия ден.

Затова е важно достатъчно и редовно да спите и да го правите през нощта. В допълнение, лекарите препоръчват да се намали консумацията на кафе, алкохол и тютюневи изделия, тъй като те инхибират функцията на епифизното тяло, което участва в производството на мелатонин.

С възрастта количеството на синтезирания от организма хормон намалява, можете да попълните захранването с помощта на лекарството , което да съдържа мелатонин.

В повечето случаи такива лекарства са изкуствена версия на хормона на епифизната жлеза, която нормализира нощния сън, влияе положително върху интелигентността и благополучието, а също така адаптира тялото на чувствителните към времето хора към промените на метеорологичните условия.