Как орехът укрепва здравето ни?

Орехът е истинско хранилище на хранителни вещества. Хората отдавна използват неговите хранителни и лечебни свойства. Орехът подобрява паметта и понижава холестерола в кръвта. Наскоро се оказа, че има положителен ефект върху храносмилането, променяйки чревния микробиом.

Диетолозите с право наричат ​​орехите суперхрана. Ядрата му са богати на различни минерали, витамини и омега-3 ненаситени мастни киселини, които са много полезни за кръвоносните съдове, сърцето и мозъка. Орехът има вид на полукълбата на мозъка, и осигурява нуждата ни от омега-3 през целия ден. Плодовете на „дървото на живота“ бяха толкова високо ценени от нашите предци, че обикновените жители на Древен Вавилон бяха забранени да ги ядат. Херодот твърди, че орехите са надарени с особена жизненост. Авицена ги счита за ефективно лекарство, препоръчвайки за възстановително хранене и лечение на туберкулоза.

Проучване в Медицинското училище на университета в Луизиана установи, че въвеждането на орехи в диетата променя състава на общността на чревните бактерии. Този резултат вероятно ще доведе до появата на нови методи за използване на положителните свойства на ядките за лечение и промоция на здравето. Изследователският екип на д-р Лаури Биърли работеше с лабораторни гризачи. Учените допълват диетата на групата животни с орехи и след това сравняват бактериалния състав на червата на мишката с данните на контролната група, гризачите от които не са получили ядки.

Оказа се, че „диетата с ядки“ води до разлики между двете групи в броя на микроорганизмите и качеството на микробиома. Броят на бактериите и техният състав се променили, делът на полезните лактобацили значително се увеличи. Така изследователите установили, че орехите действат като пребиотици, които включват диетични продукти, които избирателно и целенасочено стимулират активността и количеството на полезните за организма бактерии.

Както д-р Байърли отбеляза: „Установихме, че орехите в диетата увеличават многообразието от бактерии в червата. Други, не наши, проучвания свързват малък брой бактерии с наднормено тегло и други заболявания, като възпаление на червата. „Орехите са увеличили броя на микроорганизмите като лактобацилите … Вероятно орехите могат да действат като пребиотик.“

Положителното въздействие на орехите върху състоянието на човешкото тяло не се оспорва от експерти. Въвеждането им в диетата влияе върху състава на кръвта и състоянието на стените на съдовете, количеството антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Възможно е много от полезните свойства на орехите да са причинени именно от неговия ефект върху чревната микрофлора.

Учените наричат чревното здраве нова изследователска област и свързват многообразието от бактерии с добро здраве и благополучие. Според тях промените в чревния микробиом чрез добавяне на орехи към диетата са нов физиологичен механизъм за подобряване на здравето, намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и инхибиране на развитието на тумори.

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield