Как кафето влияе на тялото ни?

„Разбира се, тонизира! ”- тези, които са свикнали всеки ден да започват с чаша кафе и да се събуждат от ободряващия му аромат, ще отговорят уверено. Всъщност ефектът на тази напитка върху тялото се състои в действието на много механизми.

Най-известният алкалоид от кафените зърна е кофеинът. От гледна точка на механизма на действие върху тялото, той е посочен като психостимулант.

Действието му се дължи на способността едновременно да блокира релаксиращите рецептори и да ускори провеждането на нервен импулс. Резултатът от този ефект са: повишена ефективност; увеличаване на издръжливостта на мускулната тъкан към физическа активност; ускоряване на метаболитните процеси; увеличаване на скоростта на реакцията, което е пряка последица от ускоряването на нервен импулс; стимулиращ ефект върху сърдечно-съдовата система провокира повишаване на кръвното налягане и ускоряване на сърдечния ритъм.

Въпреки факта, че тези ефекти са временни, злоупотребата с кафе напитка е силно обезкуражена, за да се избегнат негативни последици.

Теоброминът е друг алкалоид, който се намира в кафените зърна или по-скоро в централната му част. Ефектът на това вещество е противоположен на кофеина: това вещество има успокояващ ефект върху нервната система.

Теофилин. Този алкалоид има тенденция да стимулира функцията на дихателния център. Резултатът от този ефект е по-лесно дишане, намаляване на задухa и намаляване на вероятността от появата му в бъдеще. В допълнение, теофилиновият алкалоид ускорява сърдечните контракции и стимулира силата им.

Тригонелин. Ефектът на това вещество върху организма е значително по-слабо изразен. Разпознаваемият, запомнящ се вкус на кафе обаче е именно негова заслуга. Това се дължи на факта, че по време на топлинна обработка тригонелинът се разгражда до ароматни вещества, които придават на напитката вкус и аромат.

Танини. Тези танини съставляват около 8% от масата на естествените кафени зърна. Те имат вкус на нюанс на горчивина. Танините се характеризират със стипчив ефект.

Органични киселини:
лимонена; канела; оксалова; ябълчна; хининова; кoфеин.

Тези вещества са силни естествени антиоксиданти, които допринасят за обновяването на тъканните клетки, забавяйки процесите им на стареене. Същите тези съединения позволяват използването на кафе в козметологията, тъй като те са един вид „щит“ от ултравиолетовото лъчение, блокирайки отрицателния му ефект.

Хлорогенните киселини са редки вещества, които се срещат само в зелени, непечени кафени зърна. Те имат противовъзпалителни, антитоксични и метаболитни свойства. Аминокиселините в кафето са „отговорни“ за регулиране на апетита, нормализиране на съдовия тонус и мобилизиране на защитните сили на организма

Калий, калций и магнезий подобряват невромускулното предаване; калция увеличава здравината на костите. Калият и магнезият регулират сърдечно-съдовата система.
Витамините А, D, Е и група В регулират метаболизма, активността на нервната и имунната система.

Кафеното зърно е истинско хранилище на биологично активни вещества, но те са полезни само в умерена степен. Активността им зависи от наличието на печене и степента му. Феновете на редовното кафе трябва да отчитат всички ефекти и да избягват предозирането.