Как захарта влияе на доброто състояние на човек

Нестабилната кръвна захар е познат проблем. Рязкото увеличение или намаление изключително негативно се отразява на здравето. Каква е причината за скока на захарта и какво трябва да се направи в този случай? Медицинските специалисти отговарят на тези въпроси.

Според експерти глюкозата е необходима на мозъка да работи добре и тялото да е активно. Когато човешкото тяло работи без прекъсвания, хормоналната система е в състояние да поддържа количеството захар в кръвта на необходимото ниво.

В случай, че се появи хормонална недостатъчност, глюкозата може рязко да се повиши или, обратно, да намалее. С какво това е изпълнено?

Каква е опасността от „високата“ захар?

Когато човек яде всякаква храна (независимо от нейната сладост), тогава като правило концентрацията на глюкоза в кръвта винаги се повишава. Обичайната скорост на глюкоза е от 3,3 до 5,5 mmol / L (кръв от пръст) и от 4 до 6,1 mmol / L (кръв от вена). Но през целия ден тези цифри могат да варират. Така например, когато ядете храни с високо съдържание на въглехидрати (всички видове сладкиши, сладкиши и др.), Нивото на глюкозата може да скочи до 10 ммол / л за 15-20 минути. Като такава ситуация не представлява опасност за хората. Това е често срещана алиментарна (свързана с приема на храна) хипергликемия – временно повишаване на кръвната глюкоза. Ако черният дроб и панкреасът са в ред, тогава тези показатели бързо ще се върнат към нормалното.

Ако обаче повишаване на нивото на глюкозата стане често срещано явление, тогава в този случай може да се развие захарен диабет от втора степен. Това е доста опасно заболяване, което може да наруши функционирането на сърдечно-съдовата система, бъбреците, зрителните органи и други. Има много симптоми, които показват това сериозно заболяване: сърдечни проблеми, сърбеж на кожата, замаяност, главоболие, замъглено зрение, слабост, крампи в краката. И това не е пълен списък на симптомите на заболяването.

Ниска захар


Когато човек има ниво на захар в тялото под необходимата норма, това се нарича хипогликемия. Може да се прояви като слабост или замаяност. С лека форма на хипогликемия, просто пийте сладък чай или хапнете нещо сладко. В по-тежки случаи е възможно загуба на съзнание или дори хипогликемична кома. В този случай е необходима спешна медицинска помощ.

Често спортистите изпитват хипогликемия по време на тренировка. Например,ако човек реши да спортува сутрин, когато нивото на кръвната захар е ниско. Тогава той бързо ще се почувства слаб. В този случай експертите изискват да се намали натоварването или напълно да се спре тренировката. За да избегнете това състояние, трябва здраво да ядете един час преди тренировка. И, разбира се, не забравяйте за водата. По време на спорт не трябва да се допуска обезводняване.

Защо захарта се повишава?

Растителните фибри (от зелени, пълнозърнести храни, зеленчуци) са специален вид въглехидрати, които не се разтварят във вода и не се усвояват от организма. Те нямат абсолютно никакъв ефект върху кръвната захар. Това се отнася и за мазнините и протеините, които по принцип не увеличават концентрацията на захар. Въпреки че отделните компоненти на протеина могат да бъдат превърнати в глюкоза, това се случва много бавно.

Следователно само въглехидратите могат да повлияят на кръвната захар. Например, всички видове сладкиши, бял хляб, сладкиши – това са продукти, които бързо могат да повлияят на скоростта на промяна на нивата на глюкозата. Според експерти, поради такива продукти веднага след бърз скок на захарта в организма има рязко отделяне на инсулин, хормона на панкреаса. Именно този хормон транспортира глюкозата до клетките на мускулите, черния дроб и мастната тъкан. В този случай след 25-30 минути отново се появява усещане за глад. Искам да „убия червея“ с всичко под ръка – и освобождаването на инсулин се повтаря.

В резултат на това през цялото време искате да хапнете нещо – бонбони, шоколад, бисквитки. В същото време захарта скача и произведеният инсулин разпределя нови порции глюкоза. Това води до факта, че има редуване на енергичност и умора, а също и до отлагане на подкожни мазнини. Нерафинираните зърнени храни (лимец, овес, киноа, просо, елда) и бобови растения (нахут, боб, леща) имат точно обратния ефект върху кръвната захар. Нишестето, което съдържат, се разгражда до глюкоза бавно. Техният гликемичен индекс е доста нисък и те повишават нивата на кръвната захар постепенно. В този случай ситостта се осигурява по-дълго, до 3-4 часа.
Следователно трикратна балансирана диета (протеини, мазнини, въглехидрати, зеленчуци, зелени) дава възможност да се поддържа глюкозата в нормата, като се избягват резки емисии на инсулин. Ако трите основни хранения не са ви достатъчни, тогава можете да ги увеличите до пет. Яжте по-често, на малки порции. Подобна схема дава възможност да не преяждате по време на основно хранене.

Защо е толкова трудно?


Но ако погледнете от друга страна, тогава човешкото тяло не може без захар. За да му осигурите необходимата енергия, е необходима глюкоза. Енергията консумира половината от обема си. Останалото се използва за изграждане на всякакви структури – ензими, компоненти на имунната система и клетъчните мембрани. Снабдяването му е в мускулите и черния дроб.

Но много важен момент е, че той не влиза в кръвта веднага, а постепенно. При поглъщане на мощна доза захар ( парче торта, шоколад) нивото на глюкозата се повишава мигновено. Да, първите 20-30 минути усещате енергия. Изглежда, че силата се е увеличила, но след това започва активно освобождаване на инсулин. Той свързва глюкозата и нивото му в кръвта става по-ниско, отколкото преди хранене. Но резултатът е един – умора и усещане за глад. В допълнение, резките промени в нивата на глюкозата са стресове, които причиняват безпокойство и раздразнителност.

Как да контролираме кръвната захар

Основният начин за контрол на глюкозата и поддържането й на правилното ниво е балансирана диета. Но това не е единственият метод. Движението, активният начин на живот също имат положителен ефект върху кръвната захар. Ако човек се движи много, тогава мускулите му стават все по-силни и по-силни. Има нужда от повече глюкоза – и следователно тялото няма да може да запази захарта в резерв.

Специалистите твърдят също, че физическата активност е от съществено значение при диабет. Той помага да се създаде дефицит на калории и подобрява чувствителността към инсулин. Така че хората с подобна диагноза силно се препоръчва да зареждат средно ниво на интензивност, около три пъти седмично, в продължение на половин час или час.
Също така едно от условията за поддържане на нормална кръвна захар е пълноценният сън.Препоръчва се да спи поне 8 часа на ден. Ако човек не спи достатъчно, тогава чувствителността към инсулин намалява. По всяка вероятност това се дължи на циркадните ритми. Когато се случи тяхното нарушение, в организма възникват проблеми със захарния метаболизъм.