Как да укрепим имунната система?

Здравословен режим, добър сън и разнообразна диета, умерена активност на чист въздух, които ви карат да се чувствате добре. И как всъщност можете да поддържате форма и да избягвате настинките? В тази статия ще обсъдим едно от най-ефективните и достъпни природни средства за укрепване на имунитета

Може да не сте наясно с това, но от време на време яжте храни, които съдържат пребиотици. Например банана. Един процент от теглото му се състои от специални хранителни съставки, които тялото не може да абсорбира. Но тези диетични фибри са хранителна основа за полезните бактерии в червата, активно стимулирайки растежа им. И колкото по-добро е състоянието на чревната микрофлора, толкова по-ефективни са механизмите на имунитета. В крайна сметка беше установено, че 70–80% от имунните клетки са в червата. И наскоро учените потвърдиха, че дълголетието на човек зависи преди всичко от неговото здраве.

И така, пребиотиците са вещества, които стимулират растежа и активността на нормалната микрофлора на храносмилателната система на човека. Те са открити за първи път от Марсел Роберфройкс през 1995 г. Особеността на тези вещества е, че те не се усвояват и не се абсорбират в горния храносмилателен тракт. Тези свойства са присъщи на фруктоза олигозахариди и галакто олигозахариди, лактулоза и лактитол. Най-известното вещество от тази серия е, може би, инулин, известен с рекламата на напитки от цикория. Продуктите с максимално пребиотично съдържание, въпреки че са лесно достъпни, обикновено не са включени в стандартната диета.

Първото място по съдържание на пребиотици може да бъде дадено на суровия корен на цикория – 64,6% от теглото на продукта. Суровите грудки от „земна круша“ или ерусалимски артишок заслужават „среброто“ – 31,5% от теглото на растението. Тримата лидери са затворени от сурови зелени глухарчета – листата на добре познатото пролетно растение съдържат до 24,3% от полезното вещество.

За щастие, пребиотичните компоненти не се намират само в конкретни растения. Такива са например плодовете баобаб. Различни зърнени култури (предимно овес, ечемик), млечни продукти, хляб и бобови растения (боб, грах), макар и в много по-малки количества, също съдържат такива вещества.

Суровите аспержи и артишок, пшеничните трици също могат да се считат за източник на пребиотици. Сред продуктите, които са най-популярни в средната диета, лидер в съдържанието на пребиотици е чесънът. Този добре познат ароматен зеленчук в суровия му вид за 17,5% се състои от въпросните вещества.

Суровият праз е малко по-нисък от него – 11% от теглото на растението. И само суровият лук включва 8,6% от пребиотичните съставки. Прави впечатление, че дори когато се готви, лукът запазва полезни си компоненти – 5%.

Сега знаете как да поддържате активността на полезните бактерии. Ако редовно включвате в диетата си храни, богати на пребиотици, микрофлората ще бъде наред. Това означава, че шансовете имунната система да се справи със задачите си и да не се простудите ще се увеличат значително.