Как да подобрим паметта и да направим мозъка по-здрав?

Невропластичността позволява на мозъка да се справи със стреса. Нарича се още гъвкавост на ума. Дълго време се смяташе, че човешкият мозък е статична структура с предварително определен брой невронни връзки.

Вече е доказано, че невронните връзки в мозъка или дори цели отдели могат да се променят – да се появят, да се засилят, да отслабнат, да изчезнат.

Невропластичността помага за запазване на спомените, придобиване на знания и умения, а също така възстановява мозъка след наранявания. Ако тя се загуби или грешните връзки се засилят, могат да се развият заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и депресия. Тренирането на гъвкавостта на ума е най-добрата превенция на мозъчните заболявания.

Ще ви кажем какво трябва да направите, за да го направите по-пластичен, а вие – по-щастливи:

Почивка

Здравословният сън е много важен. По време на него мозъкът се рестартира, формира и укрепва връзките. Нощите без сън свалят този процес, което със сигурност ще повлияе на паметта, настроението и вниманието.Важно е да можете да се отпуснете. Ако чувствате, че мозъкът ви кипи, разсейвайте се: фокусирайте се върху доброто, четете, слушайте музика, медитирайте, къпете се или се разходете на чист въздух. Всичко това ще помогне за облекчаване на стреса и настройване на съня.

Учене

Ученето перфектно тренира мозъка. Можете да изучавате абсолютно всичко: езици, точни науки, творчество, да овладеете нови области на знанието. Основното е да обръщате внимание на това редовно и напълно да се концентрирате. Ето защо, изберете област, която ви интересува,за да бъде полезна и в работата ви. Тогава не само ще увеличите невропластичността, но и ще се насладите на процеса.

Също така експертите препоръчват от време на време да сменяте ръката, с която извършвате основните действия. Така че е полезно за десничарят понякога да се опитва да пише или поне да налива чай с лявата ръка и обратно.

Движение

Активността е важна и за формирането на нови невронни връзки. Редовните упражнения във фитнес залата, джогинга, колоездене, спортни отборни игри и дори прости разходки могат да засилят положителните връзки в мозъка, което ще повиши имунитета му срещу стрес и депресия.

И ако се движите не само в обичайния терен, но пътувате, нервните връзки се образуват още по-бързо. В крайна сметка по време на пътуването получавате много нови преживявания.
Така че, за да направите ума по-пластичен, трябва да водите активен живот, да научавате нови неща и да спите достатъчно. В резултат мозъкът ви ще остане здрав през целия ви живот.