Как да повишим Теглото си – Съвети

момиче с мускул

Някои хора са природно слаби, без значение колко и какво ядат, и често изпитват завист към тези, които лесно могат да повишават теглото си. Ако и вие сте слаби и искате да увеличите теглото си, тази информация може да ви бъде полезна:

1. Добри Навици

  • Наблягайте върху високо-калоричната храна
  • Храненето трябва да е редовно
  • Оставете си някакъв интервал от време през деня, без никакво хранене, така ще ‘увеличите’ чуството на глад в организма

2. Яжте Повече
Яжте пет или повече пъти на ден. Пийте много течности, които доставят калории, като сок, мляко, млечни шейкове и спортни напитки. Яжте скорбяла, зеленчуци, като например ориз, овес, макаронени изделия, картофи, моркови и тиква. Добавете подправки като кисело мляко, сметана, сосове в обикновени храни и салати. Приемането на допълнително 1000kJ над дневните ви нужди може да доведат до повишаване на теглото с около 1 кг на седмица.

3. Протеин
Протеинът е от съществено значение за тялото, за ‘ремонт’, за да се даде възможност на имунната система да функционира и за възстановяване след заболяване. Ако се възстановявате от заболяване, е важно да се включат достатъчно протеини в храната.

Добри вегетариански източници на протеини са: зърнени храни, ядки & семена, соеви продукти (соево мляко, тофу, т.н.). Мляко, кисело мляко, сирене и яйца също са отлични източници на протеини и за не-вегетарианците.

Трябва да се уверите, че сте включили протеинов източник във всяко хранене. Опитайте се да изберете висококалоричните източници на протеини, които са относително леки и които не съдържат в много фибри, например, от соя или млечни източници на протеини. Яжте сухи плодове ежедневно. Малките по размер ядки, като кашу, бадеми и стафиди са добър източник на енергия.

4. С какво трябва да се храним, за наддаване на тегло?

a) мляко, сирене, кисело мляко, извара.
b) месо, риба, пилешко месо, яйца, фасул, грах, ядки.
в) зеленчуци (пресни, замразени, консервирани).
г) плодове (ресни, замразени, консервирани, изсушени)
д) зърнени храни, хляб, рула, макаронени изделия, кифли, палачинки, ориз.
5. Алкохолът
Може да се взема, но в малки количества, най-добре преди хранене, тъй като това може да помогне за подобряване на апетита. Алкохолът трябва да се вземат само след разрешение от Вашия лекар.

6. Избягвайте Кофеина и Никотина
Кофеина и никотина са добри стимуланти и ще спомогнат за увеличаването на метаболизма на тялото ни. Избягвайте стимуланти като тези, за да помогнете на тялото си да запази максималната хранителна стойност от това, което ядете.
7. Хранете се Късно
Както закускaтa, храненето преди лягане може да помогне за повишаване на теглото, стига да не пречи на съня.

8. Яжте Често
Ако се храните само веднъж или два пъти дневно, това забавя покачване на теглото, тъй като кара организма да чувства, че стомаха е пълна. По-малки хранения и закуски през целия ден,  увеличават сумарното за деня количеството на приеманата на храна.

И все пак, вродените фактори могат да играят голяма роля в телосложение.  Ако вашите родители са слаби това означава, че имате по-малък шанс да пълнеем. Много не-хранителни фактори могат да допринесат за ниско телесно тегло, като стрес и нервно напрежение. Доброто хранене, почивка, релаксация и редовно упражняване помогат за увеличаване на телесната маса.