Как да повишим имунитета си у дома?

Какво е имунитет и кои са причините за понижения имунитет, ще разгледаме в днескашната статия.

Имунната ни система се състои от няколко органа. Това са:

  1. Сливици и аденоиди
  2. Тимусна жлеза – тимус
  3. Лимфни възли
  4. Далак
  5. Апендикс
  6. Пиковите записи в червата
  7. Костен мозък

Всички те произвеждат или натрупват основните ни защитни клетки – лимфоцити (бели кръвни клетки).
Щом тялото е атакувано от инфекция, тоест патогенни бактерии, микроби, вируси навлизат в него, тогава лимфоцитите започват да произвеждат антитела.

Тези протеини са оръжията на нашия имунитет – те атакуват „нашествениците“ и влизат в битка с тях.

Ако имунната система е здрава, лимфоцитите са силни и са много, тогава тялото печели борбата като победител.

Лимфоцитите имат „имунна памет“. Това означава, че ако вече наблюдаваният от тях микроб навлиза в тялото отново, лимфоцитите вече го срещат с голям брой антитела и печелят по-бързо и по-лесно. Ваксинациите се основават на този принцип.

Ако лимфоцитите са пазители на здравето ни в кръвта, тогава техните „колеги“ – макрофаги, чиято задача е незабавно да „арестуват“ бактериите, попаднали в тъканите, служат в клетките на вътрешните органи.

Проява на слабости в имунната система на човека

Основните врагове на нашата имунна система са:

Настинки и инфекциозни заболявания. Оказва се порочен кръг - колкото по-често човек хваща настинка, толкова повече страда имунната му система и колкото по-лош е имунният отговор на организма, толкова по-често човек има инфекция.

Сезонна хиповитаминоза (например липса на витамини D и C през зимата).

Стрес. Доказано е, че при силен емоционален и психически стрес не само се увеличава производството на хормони на стреса като адреналин и кортизол, но и производството на хормона ацетилхолин, той се нарича още „хормон на слабостта“, който прави имунната система на човешкото тяло по-уязвима.

Строги диети, дисбаланс на протеини, мазнини и въглехидрати.

Злоупотреба с алкохол и цигари

Неправилна употреба на антибиотици

Методи за укрепване на имунната система: пийте имуностимулатор и яжте ябълки

Каротините, от които се синтезира витамин А, и витамин Е са най-добрата защита за тимусните клетки (тимусна жлеза). Колкото по-висока е тяхната концентрация, толкова по-успешно този орган е в състояние да се бори с микроорганизмите. Далакът също така произвежда защитни тела и трябва да бъде защитен от вредни вещества от антиоксиданти като витамини А и Е. Провитамин А се намира в моркови, спанак, шипка, растителните масла са богати на витамин Е. Световната здравна организация препоръчва да се яде по две супени лъжици зехтин на ден.

Редовната консумация на доматен сок повишава концентрацията на каротини във всички клетки на тялото. Що се отнася до витамин Е, неговият дефицит в организма е лесно да се преодолее, ако приемате супена лъжица растително масло дневно – в чист вид или в салати.

Яжте повече цитрусови плодове и ябълки (те имат витамин С и желязо).

Също така спомагат за поддържане на имунитета: цинк (много от него в нерафинирани зърна, пивна мая) и селен (те са богати на зърнен хляб, говеждо месо, телешко месо, пуйка, чесън).

Използвайте етерични масла, пръскани във въздуха, за да поддържате локален имунитет в дихателните пътища. Проучванията показват, че етеричните масла подобряват състоянието на лигавицата, овлажняват я и повишават имунния отговор. Важно е някои етерични масла да имат антивирусни и антибактериални ефекти. Такива масла също ще действат като антисептик за въздуха, ако се прилагат върху повърхност на тъканта или просто се пръскат на закрито. Изпаряващите се, етеричните масла ще дезинфекцират въздуха.

Наскоро учени и изследователи разработиха имуностиматора ноемр 1 в бора с коронавируса – Virimmunity. Изработен е от NatMed Pharma USA.

Virimmunity е масло, което повишава имунитета и помага, ако страдате от възпалено гърло, имате настинка или грип и повишава изключително бързо имунитета.

Как да го приемаме:


Добавете половината от капкомера и разтоврете във вода или сок. Приемайте два пъти дневно. най-добре е да се приема между храненията.

Задължително трябва да спазвате дозировката и да не пропускате ден.

Ако искате да сте здрави и да се предпазите от най-коварния вирус- Virimmunity е вашето решение!

И сега да обощим, че етеричното масло трябва да е натурално. Както бе споменато по-горе, етеричните масла съдържат силни активни вещества, поради което е много важно да се спазват дозировките и предпазните мерки.

Друго нешо, което можете да направите е -Ежедневната разходка минимум 30-40 минути,тя ще активира сърдечно-съдовата и имунната система.

Намалете тежестта върху имунната система

Има и друга страна на превенцията, която трябва да се знаете. Когато всички боледуват наоколо, е важно не само да се засили имунната система, но и да се намали броят на контактите с инфекциозни агенти. Колкото по-малко бактерии и вируси влизат в тялото, толкова по-лесно ще бъде имунната система да ги победи.

Не посещавайте места, където има много хора, ако е възможно. Спазвайте разстояние от 1,5 м при среща. Не се ръкувайте, не се целувайте в поздрав.

За да намалите храчките на лицето си, ако болен човек е близо до вас, носете маска в градския транспорт, магазин.


Преди да излезете навън, нанесете етерични масла с антимикробни и антивирусни ефекти (мента, евкалипт, кайепут, хвойна и др.) Върху дрехите, за да дезинфекцирате вдишания въздух.


Избършете ръцете си с антисептик, след като докоснете домофона, бутоните на асансьора, вратите, парапетите, телефона. Не докосвайте лицето си, докато сте навън.


Проветрявайте апартамента на всеки 3-4 часа. Изтрийте праха. Овлажнявайте въздуха.


Измийте добре ръцете си, когато се приберете вкъщи. Не забравяйте да избършете ключовете, чантата. Ако носите очила, те също трябва да се измиват със сапун и вода.