Как да облекчим стреса: 5 начина да се успокоим

Какво става, ако стресът ви пречи да работите, да действате и дори да мислите?

Когато негативното чувство на стрес свива очите ви и стиска гърдите ви, спешно трябва да се успокоите. В противен случай това ще се отрази негативно на здравето и качеството на живот. Някои методи за релаксация ще помогнат в това.

Слушайте успокояваща музика

Звукотерапията е изследвана от много експерименти и е доказано, че правилната музика може бързо да се успокои човек. Номерът е в ритъмът. Моля, обърнете внимание, че композицията трябва да бъде поне 8 минути – музика за йога, медитация, звуци от природата.

Ароматерапия

Ароматът на някои етерични масла наистина може да потисне стресовите емоции. По-специално това са миризмите на лавандула и розмарин, както и масло от иланг-иланг и портокал. Например, можете да носите едно от маслата със себе си директно в бутилката и в стресови моменти да поставите 1-2 капки върху китката си. Сега спокойно и дълбоко вдишайте аромата, като направите няколко такива вдишвания.

Можете също така да направите ароматерапия у дома, като използвате свещи или ароматизатор, в който можете да добавите няколко капки масло.

Действие

Отдавна е доказано, че физическият труд помага за потискане на негативните мисли. Затова направете нещо възможно най-концентрирано, например измийте съдовете или направете пролетно почистване. Или включете любимото си парче и се отдайте на танци.

Пийте чай

Билковият чай също ще помогне да се успокоите. По-добре е да изберете чай с лайка, маточина или лавандула. Пийте бавно и на големи глътки.

Вземете си вана

Ако сте нервни и не можете да заспите, банята ще ви помогне да освободите стресовите емоции и да се отпуснете добре. За да бъде по-ефективно,ако имате вана в банята, напълнете я, препоръчително е да добавите към водата етерични масла: няколко капки лавандулово масло, лимон, жасмин, градински чай, бергамот или масло от сандалово дърво. Също така можете да добавите и масла с иглолистни аромати. Потопете се в този „океан“ от аромати , отпуснете се и се наслаждавайте на релаксиращата вана.

Можете също така да запалите свещи, да хвърлите листенца от роза във ваната, или да включите музика.