Как да изградим връзка с храната? Избор на правилните продукти

Изразът „В храната, на която имаме доверие“ се превърна в символ на настоящата ера на изобилието от храна. Мислите на хората са постоянно заети с храна. Някои вграждат храната в култ, други гледат на храната като на най-лошия си враг.

Предлагам да прекратим завинаги този порочен цикъл. Храним се, за да живеем, а не живеем, за да се храним!

Храната е жизненоважна необходимост, от храната получаваме хранителни вещества и енергия. За нормалното функциониране на организма човек се нуждае от протеини, мазнини, въглехидрати, както и от витамини, минерали, вода. Различните храни имат правилните вещества в различни количества, но винаги можем да изберем точно какво е необходимо в даден момент и в дадена житейска ситуация. Всеки продукт има своя хранителна стойност, тоест определен набор от вещества, които, постъпвайки в организма, участват в метаболитните процеси, което пряко влияе на здравословното състояние, активността, работата, настроението.

Да, настроението също директно зависи от това какво точно ядем. Ако вечерята е изобилна, не се изненадвайте, че сутринта ще сте с лошо настроение и пасивност. Всеки продукт има своя собствена енергийна стойност, тоест съдържание на калории или брой кванти енергия, която тялото получава в резултат на обработката на храната. Водещият принцип трябва да бъде: „Какъвто е доходът, такъв ще е и разходът.“ Колко сте яли, колко сте изразходвали. И тази енергия, която не е изразходвана, ще се отложи върху кръста и бедрата под формата на мазнини. Изводът е прост: за да поддържате хармония, трябва да изберете продукти с висока хранителна, но ниска енергийна стойност.

Предлагам да направите списък с такива продукти и да започнете да ги използвате постоянно, така че купуването на здравословна храна да стане автоматичен навик. Просто отивате до желания рафт в магазина и вземате необходимите продукти оттам, без да се разсейвате от емоционалния подтик да си купите нещо вкусно. Ние задаваме своите собствени правила. Струва ли ви се скучно? В края на краищата, през целия си живот, човек изпълнява определени роли и играе по определени правила на работа, в семейството, в кръга от приятели. Да, разбира се, понякога правилата са нарушени, иначе човек не би бил същия. Но защо да не можем да измислим собствени правила и за храните?

Ето и основния списък с полезни продукти:

Протеини: месо, домашни птици, риба, яйца, бобови растения.

Енергийната стойност на месото и домашните птици е ≈ 350–400 kcal. Важно е да изберете сортове с ниско съдържание на мазнини, най-добрият избор е пилешко и пуешко. Рибата е богата на ненаситени мастни киселини и микроелементи. Изискват се яйца! В жълтъка на пилешкото яйце има много лецитин, който помага за възстановяване на черния дроб. Не повече от 4 яйца седмично ще осигурят на организма протеини и основни микроелементи без вреда за здравето. Грахът, бобът, лещата, нахутът съдържат голямо количество протеин при липса на мазнини. Включете в менюто ястия от бобови растения 2-3 пъти седмично, най-добрият вариант в комбинация със зеленчуци, а не с месо.

„Добри“ мазнини: зехтин,риба, ядки.

Купете малка бутилка, но висококачествен зехтин. Забравете за майонезата, можете да си направите сами- със зехтин с мед и лимон е по-здравословната и вкусна алтернатива на майонезата и заквасената сметана. Студената риба (сьомга, риба тон) съдържа голямо количество Омега-3. Ядки, особено орехите, са незаменим източник на здравословни мазнини, идеални за закуски. Препоръчителното количество е около 30 грама на ден, например 6-7 парчета орехи или 25 парчета бадема

„Добри“ въглехидрати: плодове, зеленчуци, мед.

Говорим за сурови или в крайни случаи за варени или задушени зеленчуци, поотделно или под формата на салати. Суровите зеленчуци са богати на фибри, осигуряват дълго насищане и почистване на дебелото черво. Медът съдържа голямо количество витамини и биологично активни вещества. Енергийната стойност на меда е същата като захарта – 60 ккал в чаена лъжичка. Препоръчителната доза за диети е не повече от 3 чаени лъжички на ден. В зърнените храни има „добри“ въглехидрати, но не във всички. Почти всички зърнени култури имат доста висока енергийна стойност от ≈ 350 kcal.

Бял ориз = бяла захар = чиста глюкоза. В случай на загуба на тегло, зърнените култури трябва да се комбинират със зеленчуци и е по-добре напълно да се изключат. Например 100 грама месо 400 ккал + 100 грама ориз 350 ккал = 750 ккал с много малка част храна и минимално количество хранителни вещества. Но ако оризът бъде заменен с пресни зеленчуци, енергийната стойност ще намалее 2 пъти, а хранителната стойност само ще се увеличи.

Млечни продукти

Избирайте ниско съдържание на мазнини, но не и без мазнини, тъй като млечната мазнина лактулоза е необходима за усвояването на калция. Ние купуваме само натурална извара, кефир, кисело мляко, такова, което съдържа само мляко, кисела течност и микрофлора. Същото правило важи за сиренето и маслото. Често производителите добавят към тези продукти хидрогенирани растителни масла. Затова внимателно четете етикетирането и купувайте продукти само от надеждни производители. Така че, си съставете нов „правилен“ списък с продукти, установявайте нови правила за отношенията с храната и избора на продукти.

След 2-3 посещения на магазина с новия списък, изборът вече ще се извърши автоматично и винаги ще имате набор от здравословна храна у дома. Как да го комбинирате – изборът е ваш!