Как бадемите помагат на сърцето?

Бадемите са вкусен и здравословен продукт, отличен източник на протеини, минерали и витамини. Но освен това, прекрасната ядка помага за понижаване на холестерола, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания.

Според изследователи от университета в Пенсилвания, редовната консумация на бадеми помага за повишаване нивото на липопротеините с висока плътност (HDL) в кръвта, като същевременно подобрява преработката и елиминирането на холестерола от организма. По време на изследването учените сравняват количеството и функционирането на „добрия HDL холестерол” при доброволци, които ежедневно консумират бадеми със същите проценти при едни и същи хора, след като бадемите са заменени с кифли в диетата.

От предишни проучвания беше известно, че консумацията на бадеми помага за намаляване на нивото на „лошия холестерол“ (LDL с ниска плътност) в кръвта. Диетолозите от Пенсилвания се интересуват как бадемите влияят на „добрия холестерол“ и неговата функционалност. Дисковидните HDL частици се синтезират от черния дроб. Те циркулират с кръвта, като събират холестерола и го доставят в черния дроб.

Както казва професор Пени Крис-Етертън: „HDL частиците са много малки, когато стартират. „Приличат на торба за боклук, която постепенно набъбва и придобива сферична форма, тъй като събира холестерола от клетките и тъканите, преди да бъде доставена в черния дроб за унищожаване.“ В зависимост от размера на частиците, изследователите разграничават пет „субпопулации“ с липопротеини с висока плътност.

Най-голямата „зряла“ форма се придобива от онези, които, когато работят най-ефективно, улавят повече холестерол от останалите. Колкото повече големи частици на HDL в кръвта, толкова по-ефективно холестеролът се отделя от тялото.

В първата част на експеримента 48 мъже и жени с повишени нива на LDL консумираха бадеми в продължение на шест седмици. През втория шестседмичен цикъл диетата остана непроменена, но кифлите заменили бадемите. Изследователите установяват, че когато пациентите консумират бадеми, делът на зрелите HDL частици, които събират максималното количество холестерол, се увеличава с 19%.

В същото време функционалността на HDL при хора с нормално тегло се увеличава с 6.4%. „Успяхме да покажем, че в отговор на използването на бадеми има повече големи частици“, казва П. Крис-Етертън. „Това означава, че малките частици правят това, което трябва да правят.“ „Те проникват в тъканите, изтеглят холестерола, стават по-големи и пренасят този холестерол в черния дроб за отстраняване от тялото.“

Според професора бадемите не премахват риска от сърдечни и съдови заболявания, но е разумен избор за здравословна диета. В допълнение към идентифицираните свойства бадемите осигуряват на организма полезни мазнини, витамин Е и фибри: „Ако хората включат бадемите в диетата си, трябва да очакват много ползи, включително такива, които могат да подобрят работата на сърцето.

Това не е панацея, но при умерена употреба, особено когато се използва вместо храна с ниска хранителна стойност, бадемите са отлично допълнение към здравословната диета.