Какво точно е ароматерапията?

Лечението с аромат ли е следващата псевдонаучна област или наистина работеща техника, която може да повлияе на тялото? И ако е така, тогава какво може да се лекува с ароматерапия?

Какво е ароматерапия?

Този неологизъм се нарича една от разновидностите на алтернативната медицина, която се основава на използването на полезните свойства на екстракти и етерични масла от растения. Най-често срещаните места за прилагане на тази техника са салони за красота, стаи за масажи и уелнес центрове. Техниката е наистина древна. В древните китайски писмени източници препратките към него се появяват през втория век пр.н.е. В допълнение към китайската медицина, лечебните свойства на етеричните масла са били използвани от лечители в Индия, Древна Гърция, Египет, Древен Рим, Русия.

Как работи?

Действието на сеансите на ароматерапията се основава на ефектите на следните биологично активни вещества, съдържащи се в етеричните масла:

Съединенията от категорията на фенола имат изключително изразени антимикробни свойства. Цинамалдехидът е способен да се бори с инфекциозни агенти не по-малко ефективно от фенолите.

Монотерпеноли Това е името на цяла група вещества; най-известният му представител е ментолът. Монотерпенолите имат изразен бактерициден ефект срещу широк спектър от патогени. Тези вещества също имат свойството да инхибират развитието на вируси.

Сесквитерпеноли Друг комплекс от вещества с мощен противовъзпалителен ефект. Алдехидите (цитрал, цитронелал и куминал) имат бактерициден ефект срещу широк спектър от патогени.

Кетоните са обширна група от биологично активни вещества, които са високоефективни при инфекциозни заболявания, придружени от лигавични секрети.

Оксидите имат мощен антиинфекциозен ефект, който се реализира чрез повишаване на тонуса и активността на лимфната система.

Тимолът и сходните по структура вещества проявяват висока противогъбична активност.

Какви са лековитите аромати?

И накрая, рамката за ефективността на ароматерапията засега не е очертана. Въз основа на това, което е известно за свойствата на веществата, които съставляват етеричните масла, се заключава, че те са ефективни като профилактични средства в случай на риск от инфекция с респираторни инфекции .

Като един от спомагателните методи е възможно да се използва ароматерапия при лечението на тази група патологии. В допълнение, ароматерапията като съпътстващо лечение е широко използвана при работа с пациенти, страдащи от повишена тревожност, склонни към стрес, страдащи от синдром на хронична болка, обсесивно гадене.

Често сеансите с ароматерапия придружават курс на масаж, акупунктура, рефлексология при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система.

Очевидно ароматерапията не се използва широко поради няколко причини: Първо, обхватът на условията, при които тази процедура е наистина ефективна, не е толкова голям. По-често сеансите с ароматерапия имат профилактична стойност.

Второ, такава процедура може да не бъде разрешена на всички. Особено внимателно трябва да се внимава за хора със склонност към алергични реакции.