Какво представляват витамините и защо са необходими за организма?

Често се чувстваме уморени, неразположени, особено в „преходния период“, когато сезоните се променят. В организма липсват витамини и други полезни вещества и микроелементи. Какво е необходимо за доброто здраве и правилното функциониране на тялото?

Витамините и хранителните вещества са необходими компоненти за правилното функциониране на организма. Човекът се състои от много малки тухлички наречени – клетки. Тези клетки имат определена структура, различават се в зависимост от местоположението и предназначението.Заедно те образуват тъкани, като мускулни, нервни. Тъканите образуват органи.Взаимодействайки помежду си, с помощта на сложни биохимични реакции, образуват сложна структура – човешкото тяло. И сега, само за правилното и дълго функциониране на тази сложна биологична структура, е необходимо навлизането на витамини и хранителни вещества отвън.

Какво представляват витамините и хранителните вещества?

Витамините – вещества от органичен характер, които идват отвън или се синтезират в организма, участват в изграждането на ензими и хормони, които от своя страна играят ролята на регулатори на различни биохимични процеси.

Полезните вещества включват микроелементи, незаменими аминокиселини и други жизненоважни вещества, които всеки ден влизат в организма с храната.

Микроелементите, като витамините, са в основата на ензимите, специализираните клетки, хормоните. Есенциалните аминокиселини са жизненоважни градивни елементи. Съдържат се в животинския протеин.

Какво да пием и ядем, за да сме здрави?

Важно е не само да включите в диетата храни, богати на витамини, но и да са балансирани.Ето основните групи витамини и съдържащи се в храните.

Витамин А – важен е за зрението, нормалната кожа и коса. Най-богатите храни на витамин А са черният дроб и рибеното масло.

Витамини от група В – участват в енергийния метаболизъм. Съдържа се в зърнени храни, месо, мая.

Витамин С – заедно с витамините А и Е предотвратяват появата на свободни радикали. Той е важен за съединителната тъкан и усвояването на желязото. Повечето зеленчуци, богати на витамин С, са пресни плодове и зеленчуци.

Витамин D – може да се произвежда в човешкото тяло самостоятелно, от холестерола в кожата, под въздействието на ултравиолетовото лъчение.

Регулира обмяната на фосфор и калций. Яйчният жълтък, сметаната и маслото са богати на този витамин.

Витамин Е – намалява риска от тромбоза, важен е за доброто състояние на кожата и развитието на мускулите. Съдържа се в растителни масла, спанак, цвекло, зеле.

Витамин К – е в състояние да се образува в малко количество в червата, с помощта на микроорганизми. Важен компонент на коагулационната система, предпазва черния дроб и простатната жлеза от рак. Най-богати на тях са пресни зелени зеленчуци, зеле, яйца.

Витамин Р е антиоксидант, който също предпазва кръвоносните съдове от увреждане. Основният източник са ярко оцветените зеленчуци и плодове, вино, зелен чай.

Има огромно разнообразие от лекарства, които могат да задоволят нуждата от витамини и хранителни вещества за деня само с една таблетка.Но винаги преди да приемете каквито и да били витамини се консултирайте с лекар.