Какво представляват антиоксидантите – чудодейно лекарство или маркетингов трик, който е вреден за здравето?

Рекламите за здравословен начин на живот работят чудесно. Хората усърдно купуват всякакви хранителни добавки, варят лечебни билки вместо обикновен чай.

Консумирайки нови модни продукти, те стават по-здрави и подмладени благодарение на антиоксидантите и витамините, с които тези продукти са обогатени.Но дали всички тези чудодейни средства са толкова полезни, колкото ни убеждават от различни рекламни статии и репортажи в продължение на много години?

Идеята за супер полезността на антиоксидантите е повдигната за първи път от Линус Полинг, носител на Нобелова награда за химия от 1954 г. През 1970 г. е публикувана неговата книга „Витамин С и здравето“, базирана на неговия собствен опит и идеи за въздействието на витамин С върху човешкото тяло.

През 1966 г. Ъруин Стоун препоръчва да се приема витамин С при обикновена настинка. Линус започна да приема 3 грама дневно – и скоро се чувства много по-добре и по-здравословно: „Имах чести настинки в продължение на много години, но когато започнах да приемам витамин С, настинките започнаха да ме заобикалят“

Самият учен приемал 10 грама витамин С на ден, Книгата му за ползите от витамин С се превърна в бестселър. Милиони читатели, вярвайки на автора, започнали да приемат по няколко грама витамин С на ден, надявайки се да подобрят здравето си и да прогонят болестта. В крайна сметка антиоксидантите, според изследователите, дори прогонвали рака. Продажбите на витамин С рязко се увеличила. Също и производството му. Фармацевтичните компании реализираха отлични печалби. Учените от компаниите започнали да изследват свойствата на други антиоксиданти – и откритията не закъснели.Консумацията и производството на различни антиоксиданти и витамини се покачили рязко,а хората започнали да консумират витаминни хапчета буквално с шепи.

Технически лечебният механизъм с антиоксиданти изглежда така. В човешкото тяло влизат свободни радикали, които допринасят за стареенето, увеличават риска от рак. А антиоксидантите неутрализират свободните радикали и по този начин премахват опасността от онкология и забавят стареенето. Всичко е лесно и просто. И много полезно за производителите на антиоксиданти. Лошите навици (тютюнопушене, алкохолизъм, заседнал начин на живот) водят до увеличаване на броя на свободните радикали в тъканите на тялото, увеличавайки риска от развитие на рак.

А антиоксидантите неутрализират свободните радикали, така че рискът от онкология се намалява и стареенето се забавя. Ето как изглежда тази теория в общи линии. Антиоксидантите се рекламират активно от много фармакологични корпорации.

Междувременно … Учените проведоха експеримент върху голяма група хора, опитващи се да потвърдят полезността на бета-каротин и витамин А. Имаше две групи от 30 000 пациенти, едната даваше витамини, а другата плацебо. Учените са открили, че в групата, приемаща истински витаминни хапчета, честотата на рака на белия дроб се е увеличила с 30%. Опасният експеримент беше спрян. Селенът, който уж защитава от рак на простатата, всъщност, когато приемате хранителни добавки със селен, увеличава риска от рак на простатата с 25%. В допълнение, експериментално е установено, че приемането на големи дози витамин С също увеличава риска от рак. Уви, самият Линус Полинг се споминал дотогава. От рак.

Защо изкуствените витамини, когато се приемат в прекомерни количества, се оказват лекарства, които са враждебни за човешкото здраве?

Може би факт е, че тялото внимателно поддържа баланс – толкова много селен, толкова витамин С, В и други. А когато има излишък от някои витамини в организма, той започва да премахва и унищожава ненужното, защото за нормалното му функциониране е необходим баланс във всичко.

Когато възрастта надвишава 70 или 80 години, човешкото тяло постепенно намалява производството на антиоксиданти, докато свободните радикали по-активно започват работата си върху стареенето на тялото. Може би в тази възраст има смисъл ограничено, за да възстановите баланса, да приемате антиоксиданти за борба със свободните радикали. Но само в напреднала възраст и за младите неконтролираният прием на витаминни препарати и антиоксиданти не само не е полезен, но дори е вреден. Това отдавна е известно, но фармацевтичните компании все още активно рекламират хранителни добавки, витамини и други неща. Те не се интересуват от здравето на хората, просто трябва да увеличат печалбите.

Основното нещо е да не прекалявате с дозировката на приетите витамини.