Какво е хипервитаминоза, и как да се справим с нея?

Пролетта е сезонът на „недостига на витамини“. Тези, които вече са започнали превенцията на този проблем, знаят, че трябва да се страхуват от друга крайност – хипервитаминозата. Витамините от буркани и блистери изглеждат като най-краткия път към патологично състояние, въпреки че не са.

В идеалния случай, преди да започнете да приемате лекарство, което засяга организма, човек трябва да се консултира със своя лекар. Това се отнася както за таблетки, така и за билкови лекарства. Още по-добре, ако, за да избегнетe „недостиг на витамини“, се обърнеte към диетолог. За съжаление този прост път изглежда много сложен и криволичещ. За справка tова, което обикновено наричаме „недостиг на витамини“ в ежедневието, всъщност е хиповитаминозата.

Това е леко пролетно неразположение, причинено от липса на витамини в храната. Авитаминозата е доста сериозно патологично състояние на организма, което дълго време беше лишено от определен витамин. Домашните ценители от първите дни на пролетния календар отиват в аптеките за витамини. Можете да опитате да допълвате диетата с пресни зеленчуци и плодове.

Независимите граждани не искат съвет от продавача в аптеката, а питат само кое е най-доброто за мъж е и жени? Често след употреба на прекрасно лекарство, тялото започва да играе свади. Това е хипервитаминоза! Какво друго може да се случи с тялото?

Хипервитаминоза

Този термин се отнася до патологичното състояние на организма, което се причинява от излишък на определен витамин. Всъщност това е отравяне. Както старият Парацелс казваше, че всичко е отрова и нищо не е отровно, резултатът от приема зависи от количеството.

Разпознаването на хипервитаминозата не е толкова просто. Нейните симптоми са: кожни проблеми (сърбеж, зачервяване, обрив, пилинг); храносмилателно разстройство (гадене, спазми, запек, диария); главоболие и виене на свят; треска, болки в ставите, обща слабост. Можете да вземете кожно заболяване или сезонен вирус за признаци на хипервитаминоза. Точна диагноза може да се постави не само с помощта на тестове, но и като се запознаете с диетата на пациента.

Хипервитаминозата е остра и хронична. Първото възниква въз основа на едновременното поглъщане на огромно количество активно вещество в организма, второто се развива по време на системното насищане на организма с един специфичен витамин.

Аптечни витамини

В опаковката на всяко лекарство, което може да бъде закупено в аптеката, има вложка, в която има информация за препоръчителната му доза. Остра хипервитаминоза – предозиране. Може да спечелите, ако започнете да приемате с шокова порция хапчета, като определите на око колко е необходимо.

Диета

Първите случаи на хипервитаминоза са описани много преди фармацевтите да предложат на хората полезните хапчета в буркани и флакони. Острата хипервитаминоза убива хора. Хроничната такава се наблюдава при нещастни хора, които трябва да ядат монотонни храни, богати на определен витамин за дълго време. В съвременния свят често можете да намерите хора, страдащи от хронична хипервитаминоза. Монодиетата е основата за това.

Предотвратяване на хипервитаминоза

Избягването на проблеми, свързани с излишък от конкретен витамин в организма, е много просто – трябва да изоставите монодиетата. Да, хипервитаминозата не може да се получи за ден, но дали тялото се нуждае от допълнителен стрес?

Всяко аптечно лекарство, включително витамини, е приемливо да се приема само след консултация с Вашия лекар, строго според инструкциите.

Ако все пак сте успели да прекалите с хапчетата, пийте колкото може повече чиста вода и побързайте да отидете в клиниката. Пациентите, чието състояние е тревожно, трябва да се обадят на спешен номер. Ако след началото на приема на витамини се наблюдава страничният им ефект, лекарството веднага се отменя. Това трябва да се докладва на лекуващия лекар. Изборът на аналог, който нормално ще се възприема от тялото, се предписва от лекаря, а не от пациента .

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield