Какво е натуропатия и за кого е подходяща?

Има традиционна медицина, но има и алтернативна. Ако първата е повече или по-малко ясна, последната изглежда неясна за мнозина. Методите на лечение като натуропатия, хомеопатия и функционална медицина често се сливат. Повечето хора не знаят какви са тези подходи и как се различават един от друг. Нека да го разберем заедно!

Първата стъпка е да разберем философията и основните принципи, които са в основата на всеки подход. В тази статия ще разберем какво е натуропатия и как с нейна помощ можете да удължите младостта си, да почувствате прилив на сила и дори да се отървете от депресията.

Философията на натуропатията

  • Холистичен подход. Холистичният подход трябва да отчита физическите, умствените, емоционалните, генетичните, екологичните, духовните и социалните фактори, които допринасят за здравето на всеки индивид. Разбира се, не само натуропати правят това. Но тук е важно как протича процесът. Много е трудно да се разгледат всички тези променливи за едно кратко посещение, а натуропатите, като правило, прекарват много повече време с пациенти, отколкото повечето обикновени лекари. Така че едно посещение при лекар-натуропат може да отнеме час-два от времето ви.
  • Определение и унищожаване на първопричината за заболяването. Подобно на лекарите, практикуващи функционална медицина, и натуропатите не спират да питат: „Защо?“ Тяхната цел е да разберат основните причини за заболяването, а не просто да лекуват симптомите.
  • Вашето тяло има вродена способност да се самолекува. На първо място, работата на лекар-натуропат е да идентифицира и премахва пречките за лечение на тялото. Когато работят с пациент, лекарите също използват различни лекарства и добавки, но само ако допринасят за естественото изцеление на организма и са естествени средства. Този принцип е основната разлика между натуропатичната медицина и традиционната западна медицина.
  • Лекаря е учител. Натуропатията винаги се стреми напълно да излекува пациента, да му помогне да поддържа здравето и благополучието през целия си живот. Следователно огромна роля в лечението играе обучението на пациента на принципите на живота в съответствие с постулатите на натуропатия. По отношение на пациента, натуропатичният лекар се стреми да му даде възможност да поеме отговорност за здравето си върху себе си и да обясни как работи собственото му тяло.
  • Започнете с най-естественото и ефективно лечение. Ако промяна в диетата и начина на живот може да помогне на пациента да постигне целите си, лекарят започва с това и едва след това преминава към по-изкуствени методи на лечение. Например, ако лекар работи с пациент с IBS (синдром на раздразненото черво), често храносмилателно разстройство, тогава той започва с методи като промяна на диетата и управление на стреса. В повечето случаи натуропатите първо изчерпват целия списък с налични ефективни и естествени лекарствени средства, преди да преминат към лекарства.
  • Превенцията е основата на всичко. И не на последно място, в натуропатичната медицина се обръща специално внимание на профилактиката. Това означава, че не чакате да възникне проблемът. Натуропатният лекар работи с пациентите не само за излекуване на определено заболяване, но и за оценка на рискови фактори и генетична предразположеност към заболявания.

Лечение с Натуропат

Натуропатичните лекари, трябва да бъдат обучени в първичната медицинска помощ, за да използват традиционната диагностика и лечение, както и допълнителни и алтернативни методи. Тоест, повечето лекари в тази област имат медицинско образование и в допълнение се обучават на натуропатия като наука за лечение с народни средства.

Срещата с натуропатичен лекар започва с огромен брой въпроси. Лекарят трябва да знае всичко за пациента, като се започне от характеристиките на храносмилането и завърши с удовлетвореността от кариерата му. Освен това, посещавайки натуропат, ще трябва да се подложите на същия физически преглед и кръвен тест, както сте свикнали с вашия лекар. Но с една особеност: по-вероятно е натуропатът да препоръча промяна в диетата и начина на живот, преди да обмисли фармацевтичните интервенции.

Групи хора, за които натуропатичното лечение е особено уместно:

Хората с хронични, повтарящи се симптоми, които се считат за нелечими с традиционната медицина. Например: повтарящи се вагинални дрождови инфекции, синдром на раздразненото черво (IBS), безсъние, проблеми с щитовидната жлеза, алергии, екзема или акне. Всички пациенти с оплакване от хормон, които предпочитат да не използват своите синтетични заместители, също могат да се възползват от натуропатия. Хора с автоимунни заболявания, депресия, загуба на тегло, висок холестерол или високо кръвно налягане. И, разбира се, всеки, който се чувства зле, но все още не е решил какво е, трябва да посети натуропат. Те включват хора със синдром на хронична умора, фибромиалгия, силно изтощение и мистериозни заболявания, които не могат да бъдат диагностицирани.