Какво е значението на Витамин B9-Фолиевата киселина за организма?

През 1938 г. учените изолират от дрождите комплекс от вещества, отговорни за борбата с анемията и подобряването на кръвната картина при редовната й употреба. И през 1941 г. те успяват да изолират фолиевата киселина. Скоро химиците се научили да го синтезират изкуствено.

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин от група В, необходим за растежа и развитието на кръвоносната и имунната система. Наред с фолиевата киселина, витамините включват нейните производни, включително ди-, три-, полиглютамати и други. Всички такива производни заедно с фолиева киселина се комбинират под името фолацин.


Физикохимични свойства на витамин В9

Външно фолиевата киселина представлява жълтеникави и дори леко оранжеви кристали с много малък размер, наподобяващи прах. Той абсорбира много добре водата и водните пари, но е практически неразтворим в алкохола.

Различните алкали са добър разтворител за това. Витамин В9 не понася топлина и продължително излагане на светлина.


Хранителни източници на витамин В9

Животните и хората получават фолиева киселина заедно със синтеза на храна или чревна микрофлора. Фолиевата киселина се намира в зелените зеленчуци с листа, в бобовите растения, в пълнозърнест хляб, мая, черен дроб, моркови, ядки, банани, портокали, пъпеши, кайсии, яйца, риба тон, сьомга, мляко, сирене.

Ежедневна нужда от витамин В9

Според две научни изследвания през 1988 и 1994 г. повечето възрастни консумират по-малко фолиева киселина, отколкото е установено в нормите. Въпреки това в някои страни от края на 20 век задължителното обогатяване на продукти с фолиева киселина доведе до факта, че потреблението му се върна към нормалното.

Бионаличността на синтетичната фолиева киселина е по-висока от тази на фолиевата киселина, получена от храната. За да се изгладят ефектите от тези фактори, препоръчителната дневна норма се измерва в микрограми „еквивалент на хранителни фолати“.

Полезни свойства на витамин B9

Фолиевата киселина е необходима за създаване и поддържане на нови клетки в здравословно състояние, поради което нейното присъствие е особено важно в периоди на бързо развитие на организма – на етапа на ранно вътреутробно развитие и в ранна детска възраст.B9 значително намалява вероятността от преждевременно раждане и появата на вродени дефекти в мозъка. Също така витаминът стабилизира емоционалния фон в следродилния период и изглажда климатичните разстройства.

Витамин В9 влияе върху растежа и развитието на всички тъкани, подобрява функционирането на имунната система, подпомага сърдечно-съдовата система. Също така участва в синтеза на аминокиселини и ензими. Благоприятен ефект върху функционирането на хематопоетичната система и функционалността на белите кръвни клетки, върху здравето на черния дроб и върху храносмилателната система като цяло. Освен това фолиевата киселина регулира процесите на възбуждане и инхибиране на нервната система, изглажда последиците от стресови ситуации.

Усвояемост на витамин В9

Степента на усвояване и използване на фолиевата киселина зависи от естеството на храната и метода на приготвянето й. Способността за асимилация се намалява значително при нарушена функция на черния дроб. За по-добро усвояване на витамина е необходимо допълнително да се консумират ферментирали млечни продукти, живи йогурти, комплекси с бифидобактерии ще бъдат много полезни.

Също така витаминът се усвоява по-добре с витамин В12 и витамин С.

Дефицит на витамин В9 в организма

Липсата на витамин В9 може да причини сериозни щети на всички функции на човешкото тяло.

Признаци за недостиг на фолиева киселина:

 Потиснато безпокойство;
 Чувство на страх;
 Проблеми с паметта;
 Проблеми с храносмилането;
 Стоматит в устната кухина;
 анемия;
 Ранна сива коса;
 Проблеми по време на бременност;
 Намалена човешка активност;
 Раздразнителност и агресия;
 Кожни заболявания;
 Косопад.

Излишък от витамин В9 в тялото

Излишъкът от витамин В9 е рядък и е почти невъзможно да го набавите от храната, тъй като е невъзможно да се ядете толкова зеленина, че да предизвика хипервитаминоза.

Но излишъкът на фолиева киселина може да възникне при неконтролиран прием на прекомерно количество лекарство в продължение на няколко месеца. На фона на излишък от витамин А в организма се развиват бъбречни заболявания, нервна раздразнителност и храносмилателни разстройства.

Взаимодействието на витамин В9 (фолиева киселина, витамин М) с други вещества

Недостигът на витамин В9 води до продължителен дефицит в организма на витамини: С, В6 и В12.

Приемът на аспирин, антиконвулсанти, сулфонамиди, кортикостероидни хормони води до намаляване на нивото на фолиева киселина в организма.

Взаимодействието на витамин В9 с витамини В6 и В12 предотвратява образуването на плаки в съдовете, като по този начин спомага за намаляване на риска от развитие на атеросклероза.