Какво е важно да знаете за простите и сложни въглехидрати?

Диетата ни се свежда до три основни компонента: протеини, мазнини и въглехидрати. И всички те са жизненоважни за нашето тяло. Въглехидратите са макронутриенти, които са основна част от човешката диета.

Те са основният доставчик на енергия за нашето тяло – от 50 до 70%. Недостигът на въглехидрати в организма провокира метаболитни нарушения. Тялото започва да компенсира липсата на енергия поради протеини и мазнини. Такова заместване води до повишен стрес върху бъбреците, нарушен метаболизъм на солта. Ако тази картина се запази за дълго време, тогава тялото се „подкислява“ поради използването на мазнини от организма като доставчик на енергия и това води до отравяне на мозъчните клетки.

Хроничният дефицит на въглехидрати също води до отлагане на мазнини в чернодробните клетки и изчерпване на запасите от гликоген. Това води до нарушена функция на черния дроб и мастната му дегенерация. Мисля, че след всичко по-горе, никой не се съмнява в огромното значение на въглехидратите за нашето тяло.

Въглехидратите са разделени на прости и сложни молекули, всички въглехидрати са съставени от въглеродни атоми, кислород и водород. Въглехидратите се делят на прости въглехидрати (захари) и сложни въглехидрати (полизахариди). Прости въглехидрати Те се наричат ​​също бързи въглехидрати. Това са глюкоза, фруктоза и галактоза. Те се намират в зеленчуци, плодове, горски плодове, но също така и в сладкиши, брашно, много видове тестени изделия …

Глюкозата (гроздовата захар) се намира в много плодове, плодове, мед, зелени части на растенията. Глюкозата е част от захароза, нишесте, фибри и полизахарид на инулин с високо молекулно тегло. Фруктозата (плодова захар, левулоза) се намира в меда, плодовете, плодовете, семената на някои растения. Галактоза – единственият монозахарид от животински произход е част от лактоза (млечна захар). Най-голямо значение за човешкото хранене имат дизахаридите – захароза, лактоза и малтоза. Молекулата на всеки от тези дизахариди съдържа глюкоза, втората захар може да бъде глюкоза, галактоза или фруктоза. Захарозата (захарна тръстика или цвекло) се състои от глюкоза и фруктоза.

Малтозата се състои от два глюкозни остатъка, е основният структурен компонент на нишестето и гликогена. Лактозата (млечната захар) се състои от глюкоза и галактоза, присъства в свободна форма в млякото на всички бозайници.

Сложни въглехидрати или полизахариди

Това нишесте и гликоген се намират в картофи, в месо, ядки, зърнени култури, бобови растения, растителни влакна, както и в не смилаеми полизахариди.
Нишесте – основният резервен полизахарид на растенията се състои от амилоза и разклонен амилопектин; се натрупва под формата на нишестени зърна в клетките на луковици, грудки, коренища, семена на растения.
Гликогенът, разклонен полизахарид, чиито молекули са изградени от глюкозни остатъци, е бързо реализиран резерв на живи организми.
Несмилаемите (без нишесте) полизахариди са хранителни влакна, които за разлика от нишестето не се усвояват от храносмилателните ензими. Източникът на хранителни фибри за организма са зърнените зърнени храни, плодовете и зеленчуците.
Несмилаемите въглехидрати включват глюканови полизахариди: целулоза (фибри), хемицелулоза, пектин, лигнин, венци и слуз. Тази група полизахариди се нарича диетични фибри, които се считат за вещество, необходимо за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Фибрите (целулозата) са най-разпространеният в природата полизахарид без нишесте. Той е част от клетъчните стени на растенията, служи като поддържащ материал и им придава сила. Той е неразтворим във вода, но може да свърже значително количество вода (до 0,4 g вода на 1 g фибри).
Хемицелулозите заедно с целулозата образуват клетъчните стени на растителните тъкани. Съдържанието им в растенията може да достигне 40%. В клетъчните стени хемицелулозата заедно с лигнин действа като циментиращ материал. Съдържа се в черупките на зърна, „коричките“ на някои плодове, обвивката на семена и ядки. Хемицелулозите също са в състояние да задържат вода.

По какво се различават тези два вида?

Сложните въглехидрати, за разлика от простите, се усвояват по-бавно и не причиняват рязко покачване на кръвната захар. Съдържанието им на захар е минимално, а хранителната им стойност е висока.
Предпочитайки прости въглехидрати в храната си, неволно снабдяваме тялото си със захар, докато продуктите, съдържащи сложни въглехидрати, осигуряват на тялото ни хранителни вещества с минимално насищане със захар.

Тайната на перфектната фигура

Нека внимателно да следваме поведението на простите въглехидрати в тялото си (не говорим за сложни въглехидрати, всичко е ясно с тях – те са само полезни). Например закусвате, пиейки сладко кафе с кифличка. Страхотно начало на деня? Изобщо, от това начало не е нужно да чакате нищо добро. След като храната навлезе в стомаха ви, тя бързо се усвоява и се превръща в захар, която веднага навлиза в кръвния поток. И тук, в тялото, веднага светва червена светлина: прекомерна кръвна захар.

В крайна сметка излишъкът е опасен. Тялото спешно дава командата на панкреаса – и той произвежда инсулин, който премахва захарта от кръвта, превръщайки го в мазнини. Добре направено: тялото е защитено и можете да бъдете поздравени с нови допълнителни грамове. Е как? Страхотно начало на деня? Яденето на прости въглехидрати ни осигурява постоянно чувство на глад и трябва постоянно да закусваме. Това се случва, защото прости въглехидрати дават на тялото празни калории (съдържанието на хранителни вещества в тях може да се каже, че е нула, както и енергийната стойност).

Единствената стойност на простите въглехидрати е захарта, енергията, но нейният излишък моментално се превръща в мазнини. Това е порочен кръг: консумирате прости въглехидрати – тялото реагира на прекомерната кръвна захар чрез плиска инсулин – инсулинът натрупва захар в мускулната тъкан и инструктира черния дроб да преобразува излишната кръвна захар в мазнина, натрупвайки я в мастните клетки.

Мазнините не са всичкото зло, което обикновените въглехидрати ни донасят. Има дисбаланс в общия баланс в организма, а на хоризонта се появява синдром X, или метаболитен синдром. Метаболитният синдром се характеризира с три основни симптома: наднормено тегло; артериална хипертония; повишена кръвна захар. Метаболитният синдром провокира развитието на заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак в тялото ви. Извод: значението на въглехидратите за нашето тяло е трудно да се надцени, липсата им за организма може да бъде просто катастрофа. Проблемът на съвременния човек обаче не е, че той има недостиг на въглехидрати, а в това, че той ги консумира четири пъти повече, отколкото се изисква.

Какво трябва да направите?

Намалете приема на въглехидрати! На първо място, прегледайте диетата си в полза на сложните въглехидрати. Запомнете: рязкото покачване на кръвната захар създава прости въглехидрати и нейният излишък веднага отива в мазнините. Сложните въглехидрати осигуряват стабилно ниво на захар в кръвта, съдържанието му е оптимално и безопасно както за здравето, така и за тялото.