Какво е атеросклерозата: какво я причинява и как да се справим с нея

Атеросклерозата се нарича още „мълчаливият убиец“ и е лидер сред много други заболявания. 30% от населението се сблъсква с нея и броят на хроничните пациенти непрекъснато се увеличава. Какво е атеросклероза? Какви са причините за появата й?

Атеросклерозата е системно заболяване на кръвоносната система, при което са засегнати големи кръвни артерии и съдове на тялото. В днешно време човек е изправен пред много различни проблеми. Това е неправилна диета, заседнал начин на живот, алкохол, огромен стрес и претоварване, наднормено тегло и други. И, разбира се, това има отрицателен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове.
Постепенно артериите започват да се покриват с мастни слоеве и по-късно се появяват мастни плаки. Да, до определено време човек се чувства нормално и няма специални оплаквания за здравето. Но всичко това е временно.
По правило очевидните симптоми се появяват само когато плаките се припокриват 70-80% от лумена на съда. Развитието на атеросклерозата също се влияе от възрастовия фактор и наследствеността. И трябва да се отбележи, че при мъжете атеросклерозата се среща няколко пъти по-често, отколкото при жените.
Ако човек пренебрегне здравето си, не защити съдовете, тогава не е изключена възможността от коронарна болест и това в крайна сметка може да доведе до инфаркт или инсулт.

Възниква въпросът как можете да устоите на тази коварна болест? Според експерти е необходимо да се започне борбата срещу атеросклерозата преди първите й симптоми. И за това е важно да се премахнат основните рискови фактори, свързани с нашия начин на живот. Те провокират развитието на това заболяване. Разбира се, че е трудно да го направите веднага, но ако наистина искате и опитате, е възможно. Предлагаме ви превантивните мерки, които са необходими, за да се предотврати атеросклерозата.

  1. Забравете за пушенето

Можем да кажем, че почти основният враг на сърдечно-съдовата ни система е тютюнопушенето. По време на пушенето сърдечната честота се увеличава с 8-10 удара в минута. И в резултат сърцето прави 10-20 хиляди допълнителни удара на ден. Подобно натоварване води до преждевременно износване на сърдечния мускул и това изостря миокардното гладуване на кислорода. В допълнение, вредните вещества, съдържащи се в цигарите, допринасят за образуването на кръвни съсиреци и развитието на ранна атеросклероза.

Водете активен начин на живот

Активният начин на живот и спортните дейности имат благоприятен ефект върху човешката сърдечно-съдова система. Разбира се, не говорим за факта, че трябва незабавно да преодолеете състезанието на сто метра или да се включите както в плуването, така и в колоезденето. Просто започнете с лека разходка.Подобно ходене е много полезно за здравето. Укрепва стените на кръвоносните съдове и сърдечния мускул.

Ограничете употребата на алкохолни напитки

Според нарколозите всеки алкохол, дори и в най-малкото количество, влияе негативно на черния дроб, който е отговорен за разграждането на мазнините. И в случай на нарушена функция на черния дроб, мазнините се натрупват по стените на кръвоносните съдове, образуват се липидни петна, които в крайна сметка се превръщат в опасни холестеролни плаки. Ако човек консумира поне 100 мл силен алкохол на ден, това води до нарушаване на мастната обмяна с всички произтичащи от това негативни последици.


Здрав сън

Липсата на сън, както и лошата почивка влияят неблагоприятно върху сърдечно-съдовата система. Според Националния фонд за сън хората, които пренебрегват нормите за почивка (7-8 часа сън на ден), са изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, независимо от тяхната възраст, тегло и физическа годност. Оказа се също, че сънят с продължителност 9-10 часа на ден също води до негативни последици и дори увеличава риска от преждевременна смърт от коронарна болест на сърцето.Въпреки това, липсата на сън е по-опасна за човешкото здраве. Може да причини развитие на заболявания на нервната система, високо кръвно налягане и излишък от адреналин. Всичко това е свързано с заболявания на сърдечно-съдовата система и следователно с появата на атеросклероза. Затова се старайте да спите поне 7-8 часа, за да сте здрав

Не забравяйте да пиете вода

Кардиолозите казват, че за да не се съсирва кръвтта, е необходимо да се пие достатъчно вода. Особено през лятото човешкото тяло усеща много силно претоварване. И, разбира се, сърдечно-съдовата система е засегната преди всичко. Факт е, че в жегата съдовете се разширяват, периферното съдово съпротивление спада и налягането намалява. Освен това човек се поти много, има загуба на течност и кръвта му се сгъстява. Рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава. Винаги трябва да имате бутилка чиста вода със себе си. По-добре е да я пиете малко по малко, на малки глътки. Така поддържате водния баланс и тялото няма да изпита дехидратация.